10 tapasannosta, joita ei kannata jättää maistamatta
- Jamón serrano: Suolattu, ilmakuivattu kinkku, joka riippuu katosta tai seinältä. Näin sen väri, koostumus ja maku kehittyvät. Parasta on jamón de pata negra ja jamón de bellota tai ns. mustajalkakinkku – kaikki tammenterhoilla ruokituista mustista puolivilleistä iberico-rodun sioista saadut kinkut. Tarjoillaan aina huoneenlämpöisenä ja syödään sormin. Aterimet eivät tee hienolle kinkulle oikeutta.
- Tortilla española: Klassinen espanjalainen perunamunakas, valmistettuna isossa valurautapannussa. Rouheasti kuoritut perunat paistetaan oliiviöljyssä ja sekoitetaan kananmunien kanssa. Heti, kun pinta alkaa hyytyä, kokki kaataa pannun sisällön vadille ja kypsentää tortillan kypsäksi uunissa. Tapaksina tortilla tarjoillaan huoneenlämpöisinä suupaloina.
- Croquetas: Suussa sulavia kroketteja, valmistettu paksusta valkokastikkeesta, jossa on joskus maidon sijasta lientä. Makua antamaan on lisätty kinkkukuutioita, katkarapuja tai juustoa, sitten pallerot on paneroitu ja paistettu rapeiksi. Tarjoillaan kuumina.
- Gambas al ajillo: Tuoreita, kuorittuja katkarapuja, valmistettu valkosipulin ja chilin kanssa oliiviöljyssä keraamisessa tapasastiassa, cazuelassa. Ravut tarjoillaan kuumina puuhaarukan kera, jotta et polta kieltäsi. Oikea luksustapas. Tunnetaan myös nimellä gambas pil-pil, joka viittaa kuumana kuplivasta öljystä tulevaan ääneen.
- Patatas bravas: Keskikokoisia perunalohkoja, joko uppopaistettuja, keitettyjä tai pannulla paistettuja, joihin on lisätty tulista paprikajauhetta sekä kenties tomaattia ja valkosipulia. Tarjoillaan valkosipulimajoneesin kanssa. Kenties yksinkertaisin ja edullisin tapas, mutta myös yksi suosituimmista.
- Boquerones en vinagre: Tuoreita anjovisfileitä, jotka on marinoitu kevyesti etikassa suolan ja valkosipulin kanssa. Tarjoillaan ilman lientä, koristeltuna hienonnetulla valkosipulilla ja persiljalla. Pinnalle on yleensä kaadettu loraus hyvää oliiviöljyä.
- Albondigas en salsa: Herkullisesti maustetut porsaan- ja naudanlihapullat, haudutettu tomaattipohjaisessa kastikkeessa. Myös hyväntuoksuista sahramia tai manteleita voi olla mukana.
- Higados de pollo al vino de Jerez: Broilerinmaksaa sherryssä. Suorastaan taivaallinen yhdistelmä.
- Pinchitos morunos: Sianlihakuutioita, marinoitu öljyssä valkosipulin ja mausteiden, kuten juustokuminan, korianterin, kurkuman ja chilin kera. Sen jälkeen grillattu vartaassa.
Pulpo a la gallega: Mustekalaa ja pimentón dulcea eli mietoa paprikajauhetta. Keitetyt lonkerot leikataan suupaloiksi ja käännellään oliiviöljyssä, valkosipulissa ja runsaassa paprikajauheessa.
¡Buen provecho!
Tema om Andalusien
Vi er vilde med Andalusiens lune temperaturer, fine kulturtilbud og skønne, tilbagelænede stemning. Derfor har vi samlet lidt af det bedste af den spanske region til dig:
Guide: 10 tapas-retter du ikke må gå glip af
Guide: Bliv klogere på Málagavin
Artikel: På langtidsferie for 9. gang
Blog: Rejseblog fra Andalusien