Japani
Alkuperäinen tanskalainen teksti: Anja Skoglund
Lähde matkalle kulttuuriin, joka on erittäin moderni ja samanaikaisesti syvälle satoja vuosia vanhoihin perinteisiin ankkuroitunut.
Japanissa antiikkiset puulattiat ja upeat silkkikankaat kohtaavat vilkkuvat mainosvalot ja luotijunat, jotka kuljettavat sinut tulevaisuuteen 300 kilometrin tuntivauhdilla. Läpikuultavat paperiseinät ja pienet, kauniisti muotoillut bonsaipuut seisovat rinta rinnan isosilmäisten sarjakuvahahmojen ja ylellisten merkkituoteliikkeiden kanssa. Ja keskellä tätä kaikkea elävät japanilaiset, jotka navigoivat ruuhkaisten risteysten läpi lausuen hengästyneitä kohteliaisuuksia siisti pieni laukku ranteesta roikkuen. Japani on upea matkustusmaa – täällä tunnet olosi yhtä aikaa kotoisaksi ja ulkopuoliseksi tarkkailijaksi. Sanokaamme kuten japanilaiset: Yokoso – tervetuloa!
Matkustaminen tarkoittaa syömistä – ainakin Japanissa
Olen aina tykännyt matkustaa junalla. Makuuvaunut lapsuuden yöjunista ovat painuneet mieleen, kiipeäminen ylimpään sänkyyn, jossa keikuttiin läpi pimeyden kovalla patjalla. Junan pyörien jyskytys kiskoja vasten, valo ulkoa aamulla, kun verhot avattiin ja päivä pääsi sisään ennen kuin peseydyttiin pienen kolmikulmaisen lavuaarin äärellä. Opiskelijana yöjunat istumapaikalla, kun piti säästää rahaa. Ja evääksi otetut ruisleivät. Tietenkin. Mutta Japanissa junamatkailu on ihan toista maata. Se alkaa jo asemalta, jossa matkustajalle avautuu aivan omanlaisensa maailma, jo paljon ennen junaan pääsyä.
Asemat ovat luonnollisesti isompia kuin kotimaassa. Shinjukun asema Tokiossa on maailman vilkkaimpien asemien listalla numero yksi ja Shibuyan asema samassa kaupungissa pitää listalla sijaa kaksi. Shinjukun aseman läpi kulkee keskimäärin 3,5 miljoonaa ihmistä – joka päivä. Tosiasiassa 23 maailman vilkkainta asemaa sijaitsee Japanissa. Japanilaiset tykkäävät matkustaa junalla. Sitä ei ole ollenkaan vaikea ymmärtää.
Katso kaikki junamatkat Japanissa
Asemaravintola – kyllä kiitos!
Tanskalaiset ovat tottuneet välttelemään kaikin mahdollisin tavoin syömistä lentokentillä ja rautatieasemilla. Ehkä makkaran voi syödä, mutta muuten – ei kiitos. Japanissa puolestaan on tavallista syödä juuri asemalla. Asemien maanalaisissa sokkeloissa on paljon ravintoloita – hyviä ravintoloita. Esimerkiksi Hiroshiman rautatieasemalla voi viettää odotusajan maistellen yhtä kaupungin erikoisuuksista, eräänlaista pannukakkua, jossa on täytteenä nuudeleita, vihanneksia, lihaa ja kenties kananmunaa. Haluatko osterin pannukakun päälle? Hyvin todennäköisesti se on nostettu merestä ihan läheltä.
Ruoka valmistetaan tiskin takana, ja asiakas tuntee olonsa tervetulleeksi vaikkei osaisikaan japania eikä tilausta vastaanottava osaisi englantia. Kuten monissa muissakin paikoissa, istumapaikan voi valita tiskin äärestä tai pöydästä. Näkymät paistinpannulle ja nuudelikattilaan ovat niin kiinnostavat, että paikka tiskillä houkuttelee usein enemmän.
Kuppi kahvia aterian päälle? Täällä ei tarvitse tyytyä automaattikahviin pahvimukissa. Asemalta löytyy yleensä kahvila, jossa jokainen kupillinen valmistetaan tarkasti lämmityselementtien päällä. Kahvin seuraksi on tarjolla iso valikoima kakkuja, mikäli makea houkuttelee. Miten olisi esimerkiksi pieni valikoima pyöreitä kakkusia, jotka on kätevä ottaa mukaan junaan? Makuina löytyy suklaata, vaniljaa, appelsiinia ja matchaa – japanilaista vihreää teetä, jota käytetään usein makeisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin.
Kolmen tähden baaritiski
Japanilaisten rautatieasemien ruokapaikkoja ei pidä väheksyä. Tosiasiassa yksi maailman parhaista ravintoloista sijaitsee Tokiossa Ginzan aseman tunneleissa. Sukiyabashi Jiro on maailman ainoa sushibaari, jolla on kolme Michelin-tähteä. Sushikokki ja omistaja Jiro Ono on kaikin tavoin ainutlaatuinen. Hän on liki 100 vuotias (syntynyt 1925) ja valmistanut sushia jo ennen toista maailmansotaa. Jiro Ono on vetäytynyt päivittäisestä työstä ravintolassa. Ravintolassa on vain 10 paikkaa. Kaikki istuvat tiskin ääressä ja näkevät, miten ruoka valmistetaan odottaessa. Suositus on, ettei aterioitaessa puhuta – näin huomio on suunnattu kokonaan täydellisiin susheihin, jotka mestari on valmistanut omin käsin.
Eväsrasia herkkusuille
Kiireisille löytyy monia vaihtoehtoja. Bento on japania ja tarkoittaa rasiaan pakattua lounasta, mutta siihen yhtäläisyys meillä usein evääksi otettavien ruisleipien kanssa päättyykin. Ruokalistat näkyvät kuvissa, mikä on mukavaa ja helppoa, kun ei osaa japania. Ruoan saa mukaansa siististi pakatuissa pienissä rasioissa. Junamatkalle mukaan otettavia bentoja kutsutaan nimellä ekiben eli ruoka, joka ostetaan junasta tai asemalta.
Helposti tulee houkutus valita hienoimman näköinen bento, ja silloin voi unohtua katsoa, mitä se sisältää. Hieno puurasia paljastuu tarkemmin katsottuna vaahtomuovista valmistetuksi, minkä ei pitäisi hintaa ajatellen yllättää. Ruoka ei kuitenkaan petä: friteerattua kanaa, leväsalaattia, munakasrulla, pieniä lihapullia hammastikuissa, bataattiviipale ja vaaleanpunaista riisiä. Pieni ateria, josta on aikaa nauttia Shinkansenin kiitäessä 300 kilometriä tunnissa. Jos et muistanut ostaa jotakin asemalta, ystävällinen myyjä kulkee junassa myyntivaunun kanssa. Vaunusta voi ostaa juomia, pikkupurtavaa ja tietysti kahvia.
Kova vauhti ja syömäpuikot
Luotijunassa on todella mukavasti jalkatilaa, istuimet ovat leveitä kuin nojatuolit ja wc:ssä on nopeusmittari. Muista valita oikea ovi, kun käyt wc:ssä. Kuten monissa paikoissa Japanissa, voit valita joko länsimaisen tai japanilaisen version. Japanilainen wc on reikä lattiassa, joten joudut ehkä hieman harjoittelemaan tekniikkaa ennen kuin yrität sitä liikkuvassa junassa.
Shinkansenin huonoin puoli on, että se on niin nopea. Matka on melkein ohi ennen kuin alkoikaan, mutta ehdit kyllä nauttia eväspakkauksestasi. Itadakimasu – hyvää ruokahalua!
Itadakimasu – mitä se tarkoittaa?
Japanissa sanotaan usein itadakimasu (lausutaan ”itadakiMASS”) ennen kuin aletaan syömään. Se tarkoittaa jotakin sen suuntaista kuin ”otan nöyrästi vastaan” ja on tapa sanoa kiitos ruoasta ruoan valmistajalle sekä kasveille ja eläimille, jotka ovat antaneet elämänsä, jotta voimme syödä. Ilmaus liittyy tiiviisti buddhalaiseen ajatukseen kaiken elämän kunnioittamisesta. Samasta syystä Japanissa on kohteliasta syödä lautanen tyhjäksi.