Málagaviini – uniikki, makea ja täydellinen!
Málaga tunnetaan auringonpaisteesta, merestä ja hiekasta. Monikaan ei tiedä, että se on myös yksi Espanjan vanhimmista viinialueista.
Málagaviini on voimakas, uniikki ja makea hehkuviini, joka valmistetaan pääasiassa valkoisista Moscatel- ja Pedro Ximénez rypäleistä.
Málagaviini on ollut suosittua roomalaisten ajoista lähtien, sen kysyntä kuitenkin romahti 19. vuosisadalla. Tällöin kansa tykästyi enemmänkin kuivaan valkoviiniin. Viime vuosina kiinnostus on jälleen herännyt. Nykyään makeaa Málagaviiniä viiniä tuotetaan 5,8 miljoonaa litraa vuosittain.
Viinin rypäleet on saatettu kasvattaa, puristaa ja fermentoida muualla Málagan maakunnassa, Sanotaan kuitenkin, että vain jos viini on kypsytetty Málagan kaupungissa, sitä voidaan pitää aitona Málagaviininä.
Suurin osa viinistä tuotetaan Antequerassa, joka sijaitsee Málagan pohjoispuolella. Alueella on erittäin kuumat kesät ja erittäin kylmät talvet. Tämä saa rypäleet kehittämään ne ainutlaatuiset ominaisuudet, joita tarvitaan perinteisen makean viinin valmistuksessa.
Runsas auringonvalo antaa rypäleille korkean sokeripitoisuuden, ja sadonkorjuun jälkeen rypäletertut jätetään kuivumaan polttavan kuuman auringon alle sokeripitoisuuden lisäämiseksi ja rypäleiden kuivattamiseksi. Sitten rypäleet puristetaan, ja korkealla sokeripitoisuudella saavutetaan korkea alkoholiprosentti. Tämän alueen viini on väriltään tummaa valkoisista rypäleistä huolimatta. Rypäleet ovat ylikypsiä ja mitä pidempään viini vanhenee, sitä tummempi on väri. Málagaviinin väri vaihtelee vaaleankeltaisesta syvään mustaan.
Antigua Casa de Guardian kuuluisa viinibaari, jossa vierailemme Málagan matkoillamme, on perustettu vuonna 1840, ja se on siten kaupungin vanhin viinibaari. Baarin viinit ovat edelleen viinitarhoilta, jotka sijaitsevat hieman Málagan ulkopuolella ja Oliasin kylässä. Viinitila tuottaa 10 erilaista Málaga-viiniä. Rypäleet ovat Pedro Ximenex, Moscatel ja Romé.
Eri Málagaviini-laadut:
- Málaga Pálido – kypsytetty maks. 6 kuukautta
- Málaga – 6-24 kuukautta
- Málaga Noble – 2-3 vuotta
- Málaga Añejo – 3-5 vuotta
- Málaga Trasañejo – yli 5 vuotta
Málaga-viinien katsotaan, kuten useimpien viinienkin, paranevan iän myötä. Tämä on tietysti makuasia. Varsinkin vanhemmissa viineissä maku ja aromi ovat runsaita ja kehittyneitä. Kahvin, karamellin, pähkinöiden, mausteiden, luumujen ja kaakaon maku toistuu, ja viini sopii täydellisesti hyvän suklaajälkiruoan seuraksi.
Paikalliset nauttivat viinistä myös tapaksien kyljessä. Málagaviiniä saakin kaikista paikallisista tapasbaareista.
¡Salud!
Teemana Andalusia
Rakastamme Andalusian lämpöä, hienoa kulttuuritarjontaa ja ihanaa, rentoa ilmapiiriä. Siksi olemme koonneet sinulle joitain kiva tietää-juttuja alueesta:
10 tapas-annosta, joita ei kannata jättää maistamatta
Opi tuntemaan Málagaviini
Pitkällä matkalla yhdeksättä kertaa