Auringonsäteet lämmittävät meitä Sorrenton niemimaalla, kun ihailemme kauniita maisemia: sitruunapuita, harmahtavan vihreitä oliivilehtoja ja majesteettisia kallioita.
Näkymät ovat hienot: Vesuvius, Napoli ja kuvankauniit saaret Ischia ja Procida. Asumme hotelli Minervassa, joka sijaitsee kauniilla paikalla kallioterassilla meren yläpuolella. Aamiainen ja illallinen hotellin ravintolassa kuuluvat matkan hintaan.
Omaa aikaa ja yhteisiä retkiä suomalaisen matkanjohtajan mukana. Matkan hintaan sisältyy retki Pompeijiin ja Napoliin. Koska olemme Italiassa, opettelemme tekemään pizza tai pastaa ja limoncello-likööriä. Mikäli haluat nähdä aluetta laajemmin, voit lähteä ylimääräisille retkille mm. Vesuviukselle, Caprille, upealle Amalfin rannikolle ja Salernoon sekä Amalfin kaupunkiin.
Auringonsäteet lämmittävät meitä Sorrenton niemimaalla, kun ihailemme kauniita maisemia: sitruunapuita, harmahtavan vihreitä oliivilehtoja ja majesteettisia kallioita.
Italian-matkamme alkaa lennolla Napoliin, josta bussi vie meidät Sorrentoon ja hotelli Minervaan, joka sijaitsee kauniilla paikalla Sorrenton laitamilla, meren yllä. Hotellilta on hienot näkymät Napolinlahdelle ja Vesuviukselle. Minervasta on noin 700 m Sorrenton pääkadun alkuun ja noin 1,2 km kaupungin keskustaan.
Matka alkaa tutustumisella italian kieleen. Pääset pitkälle, kun osaat sanoa “buon giorno”, “grazie” ja “arrivederci”.
Syömme illallisen hotellissamme.
Pvä 1
Lento Helsinki - Napoli - matka jatkuu Sorrentoon
Italian-matkamme alkaa lennolla Napoliin, josta bussi vie meidät Sorrentoon ja hotelli Minervaan, joka sijaitsee kauniilla paikalla Sorrenton laitamilla, meren yllä. Hotellilta on hienot näkymät Napolinlahdelle ja Vesuviukselle. Minervasta on noin 700 m Sorrenton pääkadun alkuun ja noin 1,2 km kaupungin keskustaan.
Matka alkaa tutustumisella italian kieleen. Pääset pitkälle, kun osaat sanoa “buon giorno”, “grazie” ja “arrivederci”.
Syömme illallisen hotellissamme.
Aloitamme aamupäivän mittaisella kaupunkikierroksella. Sorrento tunnetaan mm. laulusta “Torna a Surriento” (suom. “Palaja Sorrentoon”), jonka esitti mm. maailmankuulu tenori Enrico Caruso. Caruso myös asui kaupungissa jonkin aikaa. Sorrento oli jo roomalaisten valtakaudella suosittu matkakohde, sillä niin keisari Augustus kuin keisari Marcus Aureliuskin vierailivat kaupungissa. Paikalliset väittävät, että kaupungin nimi viittaa Homeroksen myyttisten kertomusten seireeneihin, jotka yrittivät houkutella Odysseuksen alas vuorelta surmatakseen tämän. Sittemmin Sorrentossa viihtyivät monet eurooppalaiset taiteilijat ja älymystön edustajat, kuten Byron, Goethe, Stendhal, Nietzsche ja Henrik Ibsen. Monet tuon ajan hienoista, vanhoista hotelleista ovat yhä toiminnassa.
Näemme kierroksen aikana kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja maistamme tietysti myös paria kaupungin erikoisuutta: paikallista jäätelöä — josta tulee nopeasti riippuvaiseksi — sekä tunnettua sitruunalikööriä, limoncelloa. Sorrento ja Amalfin rannikko ovat tunnettuja muhkeista sitruunoistaan. Täällä niistä valmistetaan kaikkea mahdollista ihanasta limoncello-likööristä suklaaseen ja saippuasta jäätelöön. Sitruunat ja appelsiinit koristavat usein myös paikallista keramiikkaa.
Pvä 2
Kaupunkikierros Sorrentossa
Aloitamme aamupäivän mittaisella kaupunkikierroksella. Sorrento tunnetaan mm. laulusta “Torna a Surriento” (suom. “Palaja Sorrentoon”), jonka esitti mm. maailmankuulu tenori Enrico Caruso. Caruso myös asui kaupungissa jonkin aikaa. Sorrento oli jo roomalaisten valtakaudella suosittu matkakohde, sillä niin keisari Augustus kuin keisari Marcus Aureliuskin vierailivat kaupungissa. Paikalliset väittävät, että kaupungin nimi viittaa Homeroksen myyttisten kertomusten seireeneihin, jotka yrittivät houkutella Odysseuksen alas vuorelta surmatakseen tämän. Sittemmin Sorrentossa viihtyivät monet eurooppalaiset taiteilijat ja älymystön edustajat, kuten Byron, Goethe, Stendhal, Nietzsche ja Henrik Ibsen. Monet tuon ajan hienoista, vanhoista hotelleista ovat yhä toiminnassa.
Näemme kierroksen aikana kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja maistamme tietysti myös paria kaupungin erikoisuutta: paikallista jäätelöä — josta tulee nopeasti riippuvaiseksi — sekä tunnettua sitruunalikööriä, limoncelloa. Sorrento ja Amalfin rannikko ovat tunnettuja muhkeista sitruunoistaan. Täällä niistä valmistetaan kaikkea mahdollista ihanasta limoncello-likööristä suklaaseen ja saippuasta jäätelöön. Sitruunat ja appelsiinit koristavat usein myös paikallista keramiikkaa.
Päivä on varattu omille seikkailuille. Nauti hyvästä italialaisesta kahvista jossakin mukavista kahviloista tai lähde tutkimusmatkalle Sorrentoon. Matkanjohtaja järjestää matkan aikana halukkaille ylimääräisiä aktiviteetteja ja voit tehdä retkiä esim. Herculanumiin ja viinitilalle tai patikkaretken Positanon lähellä oleville vuorille. (Lisämaksullisia)
Pvä 3
Omia seikkailuja
Päivä on varattu omille seikkailuille. Nauti hyvästä italialaisesta kahvista jossakin mukavista kahviloista tai lähde tutkimusmatkalle Sorrentoon. Matkanjohtaja järjestää matkan aikana halukkaille ylimääräisiä aktiviteetteja ja voit tehdä retkiä esim. Herculanumiin ja viinitilalle tai patikkaretken Positanon lähellä oleville vuorille. (Lisämaksullisia)
Tänään matkustamme Napolinlahden toiselle puolelle alueen pääkaupunkiin Napoliin. Bussikierroksen jälkeen liikumme kaupungissa jalan. Näemme joitakin kaupungin päänähtävyyksistä, mm. San Carlo -oopperan sekä kuninkaallisen linnan. Napolilaiset ovat tunnetusti värikkäitä ja elämäniloisia, ja kaupungin tunnelma on intensiivinen ja eloisa. Saatamme nähdä tuulessa lepattavia pyykkejä roikkumassa talojen väliin pingotetuilla pyykkinaruilla. Teemme kävelyretken myös kaupungin vanhassa keskustassa. (Kävelyä yhteensä noin 4 km.)
Kiinnostuneet voivat käydä Napolin kuuluisassa arkeologisessa museossa, jossa on näytteillä joitakin Pompeijin rauniolöydöistä (sisäänpääsymaksu sisältyy matkan hintaan).
Palaamme hotelliin iltapäivällä.
Pvä 4
Retki Napoliin
Tänään matkustamme Napolinlahden toiselle puolelle alueen pääkaupunkiin Napoliin. Bussikierroksen jälkeen liikumme kaupungissa jalan. Näemme joitakin kaupungin päänähtävyyksistä, mm. San Carlo -oopperan sekä kuninkaallisen linnan. Napolilaiset ovat tunnetusti värikkäitä ja elämäniloisia, ja kaupungin tunnelma on intensiivinen ja eloisa. Saatamme nähdä tuulessa lepattavia pyykkejä roikkumassa talojen väliin pingotetuilla pyykkinaruilla. Teemme kävelyretken myös kaupungin vanhassa keskustassa. (Kävelyä yhteensä noin 4 km.)
Kiinnostuneet voivat käydä Napolin kuuluisassa arkeologisessa museossa, jossa on näytteillä joitakin Pompeijin rauniolöydöistä (sisäänpääsymaksu sisältyy matkan hintaan).
Palaamme hotelliin iltapäivällä.
Aloitamme retkipäivän ajamalla Salernon satamakaupunkiin, josta nousemme pikaveneeseen, joka vie meidät pitkin kaunista rannikkoa. Maalaukselliset talot näyttävät kallioon liimatuilta, ja arkkitehtuuri on saanut vaikutteita kansoilta, jotka ovat hallinneet aluetta aikojen saatossa. Pääkaupunki Amalfi, joka oli yksi neljästä Italian kaupunkivaltiosta, on ollut tärkeässä asemassa Italian historiassa. Nykyään alue on suosittu matkakohde. Teemme kävelykierroksen Amalfissa ja tutustumme lähemmin tähän viihtyisään kaupunkiin.
Aikaa jää myös hieman enemmän omatoimiselle Amalfiin tutustumiselle ennen kuin nousemme jälleen veneeseen ja palaamme Salernon kaupunkiin, jossa vietämme muutaman tunnin.
Salernon historiallinen keskusta on täynnä elämää. Voit käydä katsomassa kaunista San Matteon katedraalia tai tutkia pieniä katuja ja kujia. Tai pistäytyä pikkuputiikeissa ja istahtaa jonkin kutsuvan kahvilan terassille.
Retken hinta 65€/hlö (minimiosallistujamäärä 20 hlöä) Retki kuuluu lisämaksulliseen retkipakettiin.
Pvä 5
Lisämaksullinen retki Amalfin rannikolle ja Amalfin sekä Salernon kaupunkeihin
Aloitamme retkipäivän ajamalla Salernon satamakaupunkiin, josta nousemme pikaveneeseen, joka vie meidät pitkin kaunista rannikkoa. Maalaukselliset talot näyttävät kallioon liimatuilta, ja arkkitehtuuri on saanut vaikutteita kansoilta, jotka ovat hallinneet aluetta aikojen saatossa. Pääkaupunki Amalfi, joka oli yksi neljästä Italian kaupunkivaltiosta, on ollut tärkeässä asemassa Italian historiassa. Nykyään alue on suosittu matkakohde. Teemme kävelykierroksen Amalfissa ja tutustumme lähemmin tähän viihtyisään kaupunkiin.
Aikaa jää myös hieman enemmän omatoimiselle Amalfiin tutustumiselle ennen kuin nousemme jälleen veneeseen ja palaamme Salernon kaupunkiin, jossa vietämme muutaman tunnin.
Salernon historiallinen keskusta on täynnä elämää. Voit käydä katsomassa kaunista San Matteon katedraalia tai tutkia pieniä katuja ja kujia. Tai pistäytyä pikkuputiikeissa ja istahtaa jonkin kutsuvan kahvilan terassille.
Retken hinta 65€/hlö (minimiosallistujamäärä 20 hlöä) Retki kuuluu lisämaksulliseen retkipakettiin.
Tänään tutustumme viljelykasveihin, joista alue on kuuluisa. Mehukkaat Sorrenton sitruunat ovat saaneet IGT-luokituksen (Indicazione Geografica Tipica), aivan kuten viinikin voi saada. Kaksi hallitsevaa lajiketta ovat Ovale di Sorrento ja Limone di Massa, joita viljellään alueella ihan erityisellä tavalla. Tutustumme tähän lähemmin kaupunkikierroksellamme. Mutta tänään ryhdymme valmistamaan itse limoncelloa, jota ehdimme maistella vielä ennen kotimatkaa.
Lähdemme hotellilta kävelyretkelle kukkuloille määränpäänä Garguglion perheen oliivitila. Perhe tuottaa yhtä alueen laadukkaimmista oliiviöljyistä. Tutustumme valmistusprosessiin ja oliivipuihin. Oliivien korjuu kestää lokakuusta tammikuuhun. Pääsemme maistelemaan öljyä, ja halukkaat voivat ostaa öljyä mukaan metallitölkkeihin säilöttynä. Palaamme takaisin hotelliin kävellen rauhallista tahtia. Jos siltä tuntuu, paluumatka on mahdollista tehdä myös paikallisbussilla tai taksilla.
Pvä 6
Sitruunoita ja oliiviöljyä - Limoncellon valmistusta
Tänään tutustumme viljelykasveihin, joista alue on kuuluisa. Mehukkaat Sorrenton sitruunat ovat saaneet IGT-luokituksen (Indicazione Geografica Tipica), aivan kuten viinikin voi saada. Kaksi hallitsevaa lajiketta ovat Ovale di Sorrento ja Limone di Massa, joita viljellään alueella ihan erityisellä tavalla. Tutustumme tähän lähemmin kaupunkikierroksellamme. Mutta tänään ryhdymme valmistamaan itse limoncelloa, jota ehdimme maistella vielä ennen kotimatkaa.
Lähdemme hotellilta kävelyretkelle kukkuloille määränpäänä Garguglion perheen oliivitila. Perhe tuottaa yhtä alueen laadukkaimmista oliiviöljyistä. Tutustumme valmistusprosessiin ja oliivipuihin. Oliivien korjuu kestää lokakuusta tammikuuhun. Pääsemme maistelemaan öljyä, ja halukkaat voivat ostaa öljyä mukaan metallitölkkeihin säilöttynä. Palaamme takaisin hotelliin kävellen rauhallista tahtia. Jos siltä tuntuu, paluumatka on mahdollista tehdä myös paikallisbussilla tai taksilla.
Tänään käymme legendaarisessa Pompeijissa, jossa matkaamme ajassa melkein pari tuhatta vuotta taaksepäin. Pompeijin kaupunki hautautui paksun tuhka- ja hohkakivikerroksen alle Vesuviuksen purkauduttua rajusti vuonna 79. Tuhkasade kesti kolme vuorokautta, ja kaupungin noin 15 000 asukasta pakenivat henkensä edestä. Hiljaisuus vallitsi Pompeijissa vuoteen 1748, jolloin se heräsi Ruususen unestaan.
Kaivaukset jatkuvat yhä, ja kaupungin katuja kulkiessa tuntuu, kuin siirtyisi toiseen aikaan. Kierroksen aikana näemme upeita seinämaalauksia, taloja, leipomon, temppeleitä, kylpylöitä ja korttelikuppilan. Hämmästyttävää on, että jo 2000 vuotta sitten taloissa oli juokseva vesi ja viemäröintijärjestelmä. Elämä pysähtyi kaupungissa kuin taikaiskusta, mutta mielikuvituksen avulla se herää jälleen eloon.
Sisäänpääsy Pompeijiin sisältyy retken hintaan.
Pvä 7
Retki Pompeijiin
Tänään käymme legendaarisessa Pompeijissa, jossa matkaamme ajassa melkein pari tuhatta vuotta taaksepäin. Pompeijin kaupunki hautautui paksun tuhka- ja hohkakivikerroksen alle Vesuviuksen purkauduttua rajusti vuonna 79. Tuhkasade kesti kolme vuorokautta, ja kaupungin noin 15 000 asukasta pakenivat henkensä edestä. Hiljaisuus vallitsi Pompeijissa vuoteen 1748, jolloin se heräsi Ruususen unestaan.
Kaivaukset jatkuvat yhä, ja kaupungin katuja kulkiessa tuntuu, kuin siirtyisi toiseen aikaan. Kierroksen aikana näemme upeita seinämaalauksia, taloja, leipomon, temppeleitä, kylpylöitä ja korttelikuppilan. Hämmästyttävää on, että jo 2000 vuotta sitten taloissa oli juokseva vesi ja viemäröintijärjestelmä. Elämä pysähtyi kaupungissa kuin taikaiskusta, mutta mielikuvituksen avulla se herää jälleen eloon.
Sisäänpääsy Pompeijiin sisältyy retken hintaan.
Hotelli sijaitsee lähellä Circumvesuviana-rautatietä, joka on helppo ja elegantti tapa matkata johonkin lähiseudun pienistä rantakaupungeista, kuten Vico Equenseen, johon voi tutustua jalkaisin.
Pvä 8
Rentoutumista omaan tahtiin
Hotelli sijaitsee lähellä Circumvesuviana-rautatietä, joka on helppo ja elegantti tapa matkata johonkin lähiseudun pienistä rantakaupungeista, kuten Vico Equenseen, johon voi tutustua jalkaisin.
Tänään on mahdollisuus osallistua laivaretkelle Napolinlahdelle. Aluksen perästä on upeat näkymät yli Napolin taustanaan Vesuvius, edessä merestä kohoaa kaunis Caprin saari.
Caprin saarella ovat vierailleet niin Rooman keisarit, kirjailijat kuin elokuvatähdetkin, mutta erityisesti sitä ovat suosineet maailman kauniit ja rikkaat. Pienestä saaresta on tehty lauluja ja kirjoitettu paljon. Nousemme Marina Granden satamasta ylös Anacaprin kylään, joka sijaitsee 270 m korkeudessa. Täällä on Villa San Michele, jonka rakennutti ruotsalainen lääkäri ja kirjailija Axel Munthe. Munthe julkaisi 1929 teoksen ”Huvila meren rannalla” (ruotsinkiel. alkuteos: Boken om San Michele), josta tuli heti erittäin suosittu. Muinaisen San Michelen kappelin raunioille rakennettu huvila on hyvin kaunis, samoin kuin puutarha terasseineen. Näkymät yli saaren, Sorrenton niemimaan ja Vesuviuksen ovat unohtumattomat!
Caprin kaupungissa meillä on aikaa katsella lähemmin elegantteja putiikkeja, hotelleja ja ravintoloita. Jos säiden haltijat ovat suosiollisia, voimme istahtaa johonkin Piazza Umberton kahviloista nauttimaan auringosta. Aukio on mainio paikka paikallisen katuelämän seuraamiseen! Retken aikana ehdimme hyvin ihailemaan värikkäitä puutarhoja sekä nauttimaan upeista näkymistä.
Jos voimia riittää, voit tehdä kävelyretken entiseen keisarilliseen palatsiin Villa Jovisiin, joka kuului keisari Tiberiukselle. Retki vaatii hyväkuntoiset jalat, ja kestää noin tunnin kumpaankin suuntaan. Halukkaat voivat myös käydä veneretkellä ”Grotta Azzurrassa”, maailmankuulussa Sinisessä luolassa.
Iltapäivällä nousemme jälleen laivaan ja suuntaamme takaisin Sorrentoon ja hotelliimme.
Retken hinta: 120 €/henkilö. Retki varataan ja maksetaan matkakohteessa. Retki toteutuu, mikäli osallistujia on vähintään 25 hlöä.
Pvä 9
Lisämaksullinen retki Caprille ja Axel Munthen Villa San Micheleen
Tänään on mahdollisuus osallistua laivaretkelle Napolinlahdelle. Aluksen perästä on upeat näkymät yli Napolin taustanaan Vesuvius, edessä merestä kohoaa kaunis Caprin saari.
Caprin saarella ovat vierailleet niin Rooman keisarit, kirjailijat kuin elokuvatähdetkin, mutta erityisesti sitä ovat suosineet maailman kauniit ja rikkaat. Pienestä saaresta on tehty lauluja ja kirjoitettu paljon. Nousemme Marina Granden satamasta ylös Anacaprin kylään, joka sijaitsee 270 m korkeudessa. Täällä on Villa San Michele, jonka rakennutti ruotsalainen lääkäri ja kirjailija Axel Munthe. Munthe julkaisi 1929 teoksen ”Huvila meren rannalla” (ruotsinkiel. alkuteos: Boken om San Michele), josta tuli heti erittäin suosittu. Muinaisen San Michelen kappelin raunioille rakennettu huvila on hyvin kaunis, samoin kuin puutarha terasseineen. Näkymät yli saaren, Sorrenton niemimaan ja Vesuviuksen ovat unohtumattomat!
Caprin kaupungissa meillä on aikaa katsella lähemmin elegantteja putiikkeja, hotelleja ja ravintoloita. Jos säiden haltijat ovat suosiollisia, voimme istahtaa johonkin Piazza Umberton kahviloista nauttimaan auringosta. Aukio on mainio paikka paikallisen katuelämän seuraamiseen! Retken aikana ehdimme hyvin ihailemaan värikkäitä puutarhoja sekä nauttimaan upeista näkymistä.
Jos voimia riittää, voit tehdä kävelyretken entiseen keisarilliseen palatsiin Villa Jovisiin, joka kuului keisari Tiberiukselle. Retki vaatii hyväkuntoiset jalat, ja kestää noin tunnin kumpaankin suuntaan. Halukkaat voivat myös käydä veneretkellä ”Grotta Azzurrassa”, maailmankuulussa Sinisessä luolassa.
Iltapäivällä nousemme jälleen laivaan ja suuntaamme takaisin Sorrentoon ja hotelliimme.
Retken hinta: 120 €/henkilö. Retki varataan ja maksetaan matkakohteessa. Retki toteutuu, mikäli osallistujia on vähintään 25 hlöä.
Päivät on omistettu omille seikkailuille lähiseudulla. Voit esim. matkustaa Napoliin ja tutustua kaupunkiin omaan tahtiin tai katsella lähemmin Sorrentoa.
Pvä 10
Omia seikkailuja
Päivät on omistettu omille seikkailuille lähiseudulla. Voit esim. matkustaa Napoliin ja tutustua kaupunkiin omaan tahtiin tai katsella lähemmin Sorrentoa.
Tänään matkaamme bussilla yhteen pikkukaupungeista Sorrenton eteläpuolella. Teemme kävelyretken sitruunalehtojen ja oliivipuiden keskellä kulkevia polkuja ja pikkuteitä pitkin, ehkä kuljemme parin kylänkin läpi ennen kuin palaamme hotelliimme, jossa perehdymme italialaisen ruoan saloihin. Yhdessä hotellin kokin kanssa valmistamme perinteistä italialaista ruokaa, jonka syömme yhdessä.
Pvä 11
Kävelyretki Sorrenton ympäristössä - italialaisen ruoan valmistusta
Tänään matkaamme bussilla yhteen pikkukaupungeista Sorrenton eteläpuolella. Teemme kävelyretken sitruunalehtojen ja oliivipuiden keskellä kulkevia polkuja ja pikkuteitä pitkin, ehkä kuljemme parin kylänkin läpi ennen kuin palaamme hotelliimme, jossa perehdymme italialaisen ruoan saloihin. Yhdessä hotellin kokin kanssa valmistamme perinteistä italialaista ruokaa, jonka syömme yhdessä.
Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Gragnanon pikkukaupunkiin, joka sijaitsee Vesuviuksen eteläpuolella. Kaupunkia kutsutaan nimellä Cittá della Pasta, Pastakaupunki. Täällä on jo 500 vuoden ajan valmistettu maan parasta pastaa. Jo 1800-luvulla kaupungissa oli 140 erikokoista pastapajaa. Vierailemme paikallisen pastamestarin luona ja opimme miten laadukasta pastaa valmistetaan. Saamme tietoa erilaisista pastatyypeistä ja niiden käytöstä eri ruokien ja eri kastikkeiden kanssa. Italialaisen pasta-aterian valmistus on taidetta!
Gragnanosta jatkamme kohti Salernoa ja yhä etelämmäksi, aina Paestumiin saakka. Täällä näemme kauniit kreikkalaiset Paestumin temppelit. Kreikkalaiset asettuivat alueelle noin vuonna 600 eKr. He kutsuivat kaupunkia nimellä Poseidonia ja rakensivat paikalle upeita temppeleitä. Nimen Paestum kaupunki sai vasta roomalaisilta valloittajilta vuonna 273 eKr. Myöhemmin alue vaipui unohduksiin malariaepidemian takia. Vasta 1700-luvun puolivälissä temppelit löydettiin uudestaan.
Paluumatkalla vierailemme buffalomozzarellan tuottajan luona, jossa pääsemme maistamaan ihanan valkoista pehmeää juustoa. Mozzarella on valmistettu alueella laiduntavien puhveleiden maidosta. Ehkäpä saamme herkullisen juuston kyytipojaksi pienen lasillisen viiniäkin.
Retken hinta 80€/hlö. (Minimiosallistujamäärä 20 hlöä) Retki kuuluu lisämaksulliseen retkipakettiin.
Pvä 12
Lisämaksullinen retki Paestumiin - puhvelimozzarellajuustola ja pastakaupunki Gragnano
Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Gragnanon pikkukaupunkiin, joka sijaitsee Vesuviuksen eteläpuolella. Kaupunkia kutsutaan nimellä Cittá della Pasta, Pastakaupunki. Täällä on jo 500 vuoden ajan valmistettu maan parasta pastaa. Jo 1800-luvulla kaupungissa oli 140 erikokoista pastapajaa. Vierailemme paikallisen pastamestarin luona ja opimme miten laadukasta pastaa valmistetaan. Saamme tietoa erilaisista pastatyypeistä ja niiden käytöstä eri ruokien ja eri kastikkeiden kanssa. Italialaisen pasta-aterian valmistus on taidetta!
Gragnanosta jatkamme kohti Salernoa ja yhä etelämmäksi, aina Paestumiin saakka. Täällä näemme kauniit kreikkalaiset Paestumin temppelit. Kreikkalaiset asettuivat alueelle noin vuonna 600 eKr. He kutsuivat kaupunkia nimellä Poseidonia ja rakensivat paikalle upeita temppeleitä. Nimen Paestum kaupunki sai vasta roomalaisilta valloittajilta vuonna 273 eKr. Myöhemmin alue vaipui unohduksiin malariaepidemian takia. Vasta 1700-luvun puolivälissä temppelit löydettiin uudestaan.
Paluumatkalla vierailemme buffalomozzarellan tuottajan luona, jossa pääsemme maistamaan ihanan valkoista pehmeää juustoa. Mozzarella on valmistettu alueella laiduntavien puhveleiden maidosta. Ehkäpä saamme herkullisen juuston kyytipojaksi pienen lasillisen viiniäkin.
Retken hinta 80€/hlö. (Minimiosallistujamäärä 20 hlöä) Retki kuuluu lisämaksulliseen retkipakettiin.
Loman aikana olet varmasti nähnyt kauempana horisontissa kohoavan Vesuviuksen majesteettisen silhuetin. Tänään sinulla on mahdollisuus osallistua retkelle kuuluisalle tulivuorelle ja tutustua siihen lähemmin.
Vesuviuksen raju purkaus lähes 2 000 vuotta sitten hautasi alleen mm. Pompeijin ja Herculanumin kaupungit. Nousemme 1 200 metriä korkean tulivuoren huipulle, josta näkee alas kraatterin syvyyksiin. Viimeisen pätkän ylös tulivuoren huipulle kuljemme jalan (noin 20 min). Huom. retki Vesuviukselle on säävarauksella. Mikäli retkeä Vesuviukselle ei voida toteuttaa, retkeilemme sen sijaan Solfatara-kraaterille, joka sijaitsee Napolin länsipuolella. Molemmissa vaihtoehdoissa palaamme retkeltä hotelliimme iltapäivällä.
Retki on lisämaksullinen ja varataan ja maksetaan paikan päällä. (Hinta ja retken toteutuminen vahvistetaan matkakohteessa).
Pvä 13
Lisämaksullinen retki Vesuviukselle
Loman aikana olet varmasti nähnyt kauempana horisontissa kohoavan Vesuviuksen majesteettisen silhuetin. Tänään sinulla on mahdollisuus osallistua retkelle kuuluisalle tulivuorelle ja tutustua siihen lähemmin.
Vesuviuksen raju purkaus lähes 2 000 vuotta sitten hautasi alleen mm. Pompeijin ja Herculanumin kaupungit. Nousemme 1 200 metriä korkean tulivuoren huipulle, josta näkee alas kraatterin syvyyksiin. Viimeisen pätkän ylös tulivuoren huipulle kuljemme jalan (noin 20 min). Huom. retki Vesuviukselle on säävarauksella. Mikäli retkeä Vesuviukselle ei voida toteuttaa, retkeilemme sen sijaan Solfatara-kraaterille, joka sijaitsee Napolin länsipuolella. Molemmissa vaihtoehdoissa palaamme retkeltä hotelliimme iltapäivällä.
Retki on lisämaksullinen ja varataan ja maksetaan paikan päällä. (Hinta ja retken toteutuminen vahvistetaan matkakohteessa).
Voit viettää päivän omaan tahtiin.
Pvä 14
Omaa aikaa
Voit viettää päivän omaan tahtiin.
Ajamme Rooma lentokentälle (noin 280 km) monta elämystä rikkaampina.
Pvä 15
Kotimatka
Ajamme Rooma lentokentälle (noin 280 km) monta elämystä rikkaampina.
Hotel Minerva (paikallinen luokitus neljä tähteä) sijaitsee kauniilla paikalla kallioterassilla meren yläpuolella ja Sorrenton laitamilla. Pääkadun alkuun on matkaa 700 m ja kaupungin keskustaan noin 1,2 km. Minervassa on 60 huonetta, viihtyisä baari ja näköalaravintola, jossa on pöytiintarjoilu. Kerran viikossa ohjelmassa on elävää musiikkia. Hotellin yleisissä tiloissa on ilmainen langaton internetyhteys, ja asiakkaiden käytettävissä on lisäksi kaksi tietokonetta. Terassilta voi nauttia kauniista näkymistä yli meren ja kaupungin. Hotellissa on uima-allas (ei lämmitetty) sekä pieni kuntosali.
Huoneet ovat tilavia, nykyaikaisia kahden hengen huoneita, joissa on oma wc/kylpyhuone, tv sekä tallelokero.
Hotel Minerva
Via Capo, 30
80067 Sorrento, Napoli, Italia
Puhelin: +39 081 878 10 11
Ruokailut
Matkan hintaan sisältyy puolihoito. Aamiainen ja päivällinen nautitaan hotellin ravintolassa (päärakennuksessa). Päivällisellä tarjoillaan kolme ruokalajia valintasi mukaan ja salaattipöytä. Ravintolassa on pöytiintarjoilu.
Lisämaksulliseen retkipakettiin kuuluu:
Hinta: 150€/hlö (varattuna etukäteen ja pakettina)
Retket voi ostaa myös kohteessa, hinnat kohteessa: Paestum ja Gragnano 85€/hlö, Amalfin rannikko 75€/hlö.
Caprin ja Vesuviuksen retket eivät sisälly retkipakettiin.
Caprin retken voit varata ja maksaa myös etukäteen (alkaen syksystä 2025). Hinta 120€/hlö.
Vesuviuksen retki varaataan ja maksetaan kohteessa (hinta vahvistetaan kohteessa).
Minimiosallistujamäärä retkille on 20 hlöä. (Pidätämme oikeuden peruuttaa retken, mikäli osallistujia ei ole riittävästi).
Lisämaksulliseen retkipakettiin kuuluu:
Hinta: 150€/hlö (varattuna etukäteen ja pakettina)
Retket voi ostaa myös kohteessa, hinnat kohteessa: Paestum ja Gragnano 85€/hlö, Amalfin rannikko 75€/hlö.
Caprin ja Vesuviuksen retket eivät sisälly retkipakettiin.
Caprin retken voit varata ja maksaa myös etukäteen (alkaen syksystä 2025). Hinta 120€/hlö.
Vesuviuksen retki varaataan ja maksetaan kohteessa (hinta vahvistetaan kohteessa).
Minimiosallistujamäärä retkille on 20 hlöä. (Pidätämme oikeuden peruuttaa retken, mikäli osallistujia ei ole riittävästi).
Lisämaksulliseen retkipakettiin kuuluu:
Hinta: 150€/hlö (varattuna etukäteen ja pakettina)
Retket voi ostaa myös kohteessa, hinnat kohteessa: Paestum ja Gragnano 85€/hlö, Amalfin rannikko 75€/hlö.
Caprin ja Vesuviuksen retket eivät sisälly retkipakettiin.
Caprin retken voit varata ja maksaa myös etukäteen (alkaen syksystä 2025). Hinta 120€/hlö.
Vesuviuksen retki varaataan ja maksetaan kohteessa (hinta vahvistetaan kohteessa).
Minimiosallistujamäärä retkille on 20 hlöä. (Pidätämme oikeuden peruuttaa retken, mikäli osallistujia ei ole riittävästi).
Suomalainen
Ei
Ei
Euro
Suomalainen
Ei
Ei
Euro
Syksyllä aamut ja illat voivat olla viileitä ja sadekuurot ovat mahdollisia, pakkaa siis mukaan joka sään vaatetusta. Päivän ylin lämpötila marraskuussa on noin +18C ja alin noin +10C. Ota mukaan hyvät jalkineet ja reppu päiväretkiä varten. Iltapukeutuminen hotellissa ja ravintoloissa on rentoa.
Sorrentossa ja Amalfin rannikolla on paljon korkeuseroja ja kaupungeissa rappusia. Retkillä kävellään kohtuullisen paljon, esim. Napolissa yhteensä noin 4 km. Matka ei sovellu liikuntaesteiselle.
Tiet ovat rannikolla kapeita, joten ruuhka-aikoina lyhyeenkin matkantekoon voi mennä yllättävän paljon aikaa.
Italiassa sisäänpääsymaksut eivät kuulu matkojemme hintoihin, joten ohjelmassa mainitut museokäynnit ovat vapaaehtoisia, ja mikäli haluat osallistua retkillä museokäynteihin, maksat pääsylipun itse.
Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.
Lue lisää: Matkakohde Italia
Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia.
Syksyllä aamut ja illat voivat olla viileitä ja sadekuurot ovat mahdollisia, pakkaa siis mukaan joka sään vaatetusta. Päivän ylin lämpötila marraskuussa on noin +18C ja alin noin +10C. Ota mukaan hyvät jalkineet ja reppu päiväretkiä varten. Iltapukeutuminen hotellissa ja ravintoloissa on rentoa.
Sorrentossa ja Amalfin rannikolla on paljon korkeuseroja ja kaupungeissa rappusia. Retkillä kävellään kohtuullisen paljon, esim. Napolissa yhteensä noin 4 km. Matka ei sovellu liikuntaesteiselle.
Tiet ovat rannikolla kapeita, joten ruuhka-aikoina lyhyeenkin matkantekoon voi mennä yllättävän paljon aikaa.
Italiassa sisäänpääsymaksut eivät kuulu matkojemme hintoihin, joten ohjelmassa mainitut museokäynnit ovat vapaaehtoisia, ja mikäli haluat osallistua retkillä museokäynteihin, maksat pääsylipun itse.
Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.
Lue lisää: Matkakohde Italia
Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia.
Italia on nuori kansakunta. Itse asiassa maa yhdistyi lopulta vasta vuonna 1870. Tämän vuoksi on vaikea kutsua mitään italialaisruoaksi.
Pikemminkin puhumme lukuisista paikallisista keittiöistä, ja siksi törmäät myös moniin hyvin erilaisiin ruokiin riippuen siitä, missä osassa maata olet. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että se, mitä me Pohjoismaissa pidämme italialaisena ruokana, on muunnelmia eri ruoista, jotka ovat saaneet inspiraationsa Italiasta
Usein aterioilla tarjoillaan hillitty pieni salaatti öljyn ja etikan, salaatinlehtien, porkkanoiden, kurkkujen, maissinjyvien kera, jotka voivat tulla jopa tölkistä, sekä oliiveista. Näin se tehdään: pasta tai risotto tarjoillaan usein ensin, sen jälkeen toinen ruokalaji – liha tai kala – ja Italiassa vihanneksia kypsennetään usein hieman enemmän kuin Pohjoismaissa.
Olemmehan matkustaneet Italiaan syömään kuin italialaiset - emme opettamaan heitä syömään kuten Pohjoismaissa!
Leipä on tarina sinänsä. Se, mitä me kutsumme italiaksi leiväksi, ei ole sitä, mitä tavallisesti ajattelisit. Täällä hallitsee klassinen valkoinen leipä, ja Toscanassa jopa täysin ilman suolaa. Klassinen italialainen aamusämpylä, rosetta, on samanlainen kuin se on ollut jos satoja vuosia. Speltti, vehnän ytimet, auringonkukansiemenet ja leseet eivät ole vielä löytäneet paikkaansa täällä.
Yksi vierailtamme usein kuulemamme kommentti on, että italialainen ruoka ei ole sitä, mitä kotona etukäteen ajatteli. Ja ymmärrämme sen täysin!
Ruoka ei useinkaan ole niin värikästä ja koristeltua, kuin miten sen Pohjoismaissa valmistamme. Kokki kieltäytyy heittämästä päälle hienonnettua persiljaa, basilikaa tai punaista paprikaa vain esillepanon vuoksi. Se ei kuulu ruokalajiin, eikä siksi tule käytetyksi. Tällaista ruokaa saa toki huvipuistoista ja muista pikaruokapaikoista, joissa asiakkaat haluavat saada tämän tyyppistä ruokaa.
Paikallista ruokaa ja sen perinteitä kunnioittava kokki puolestaan tarjoilee ruoat, niin kuin pitääkin.
Lyhyesti sanottuna me pohjoismaalaiset olemme paljon anteliaampia valkosipulin, mausteiden ja koristeiden suhteen, kun haluamme itse tehdä italialaista ruokaa. Italialainen keittiö on kuitenkin uskomattoman yksinkertaista – ja ehkä Euroopan konservatiivisinta. Yksittäinen raaka-aine ei saa hukkua eri makuihin, sen on seisottava omillaan.
Italialaiset käyttävät itse asiassa paljon vähemmän valkosipulia kuin uskotkaan –usein vain paahtoleipä sivellään hienovaraisesti valkosipulilla bruschettaksi. Me pohjoismaalaiset taasen tykkäämme heittää joukkoon viisi valkosipulinkynttä. Valkosipuli on Italiassa aina huomaamaton kumppani.
Risotto voi olla yksi herkimmistä ruoista. Se on yksinkertainen, parhaista raaka-aineista valmistettu ruokalaji, jolla on hyvä pohja ja hillitty maku. Se ei ole maggikuutioiden makuräjähdys.
Jos sinulla on puolihoito Italiassa, pääset paljon lähemmäksi italialaisen perheen kanssa nauttimaasi ateriaa, kuin kenties paikallisessa ravintolassa kotimaassa.
Laske odotuksiasi ruoasta Italiassa. Koe se mitä tuodaan pöytään. Tunne olosi kotoisaksi kuin olisit italialaisen perheen parissa. Hotelleissa ruoasta vastaavat usein todelliset kokit; ei savua, vaahtoa ja molekyyligastronomiaa loihtivien huippukokkien tai Masterchef-kilpailijoiden armeijaa.
Kun olet Pohjois-Italiassa, pöydässä on todennäköisesti enemmän risottoa, radicchiota ja Tipo-jauhoista valmistettua pastaa. Jos olet Etelä-Italiassa, siellä ruokalistalla on enemmän munakoisoa, tomaattia, oliiviöljyä ja durumvehnästä valmistettua pastaa.
Buon appetito!
Italia on nuori kansakunta. Itse asiassa maa yhdistyi lopulta vasta vuonna 1870. Tämän vuoksi on vaikea kutsua mitään italialaisruoaksi.
Pikemminkin puhumme lukuisista paikallisista keittiöistä, ja siksi törmäät myös moniin hyvin erilaisiin ruokiin riippuen siitä, missä osassa maata olet. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että se, mitä me Pohjoismaissa pidämme italialaisena ruokana, on muunnelmia eri ruoista, jotka ovat saaneet inspiraationsa Italiasta
Usein aterioilla tarjoillaan hillitty pieni salaatti öljyn ja etikan, salaatinlehtien, porkkanoiden, kurkkujen, maissinjyvien kera, jotka voivat tulla jopa tölkistä, sekä oliiveista. Näin se tehdään: pasta tai risotto tarjoillaan usein ensin, sen jälkeen toinen ruokalaji – liha tai kala – ja Italiassa vihanneksia kypsennetään usein hieman enemmän kuin Pohjoismaissa.
Olemmehan matkustaneet Italiaan syömään kuin italialaiset - emme opettamaan heitä syömään kuten Pohjoismaissa!
Leipä on tarina sinänsä. Se, mitä me kutsumme italiaksi leiväksi, ei ole sitä, mitä tavallisesti ajattelisit. Täällä hallitsee klassinen valkoinen leipä, ja Toscanassa jopa täysin ilman suolaa. Klassinen italialainen aamusämpylä, rosetta, on samanlainen kuin se on ollut jos satoja vuosia. Speltti, vehnän ytimet, auringonkukansiemenet ja leseet eivät ole vielä löytäneet paikkaansa täällä.
Yksi vierailtamme usein kuulemamme kommentti on, että italialainen ruoka ei ole sitä, mitä kotona etukäteen ajatteli. Ja ymmärrämme sen täysin!
Ruoka ei useinkaan ole niin värikästä ja koristeltua, kuin miten sen Pohjoismaissa valmistamme. Kokki kieltäytyy heittämästä päälle hienonnettua persiljaa, basilikaa tai punaista paprikaa vain esillepanon vuoksi. Se ei kuulu ruokalajiin, eikä siksi tule käytetyksi. Tällaista ruokaa saa toki huvipuistoista ja muista pikaruokapaikoista, joissa asiakkaat haluavat saada tämän tyyppistä ruokaa.
Paikallista ruokaa ja sen perinteitä kunnioittava kokki puolestaan tarjoilee ruoat, niin kuin pitääkin.
Lyhyesti sanottuna me pohjoismaalaiset olemme paljon anteliaampia valkosipulin, mausteiden ja koristeiden suhteen, kun haluamme itse tehdä italialaista ruokaa. Italialainen keittiö on kuitenkin uskomattoman yksinkertaista – ja ehkä Euroopan konservatiivisinta. Yksittäinen raaka-aine ei saa hukkua eri makuihin, sen on seisottava omillaan.
Italialaiset käyttävät itse asiassa paljon vähemmän valkosipulia kuin uskotkaan –usein vain paahtoleipä sivellään hienovaraisesti valkosipulilla bruschettaksi. Me pohjoismaalaiset taasen tykkäämme heittää joukkoon viisi valkosipulinkynttä. Valkosipuli on Italiassa aina huomaamaton kumppani.
Risotto voi olla yksi herkimmistä ruoista. Se on yksinkertainen, parhaista raaka-aineista valmistettu ruokalaji, jolla on hyvä pohja ja hillitty maku. Se ei ole maggikuutioiden makuräjähdys.
Jos sinulla on puolihoito Italiassa, pääset paljon lähemmäksi italialaisen perheen kanssa nauttimaasi ateriaa, kuin kenties paikallisessa ravintolassa kotimaassa.
Laske odotuksiasi ruoasta Italiassa. Koe se mitä tuodaan pöytään. Tunne olosi kotoisaksi kuin olisit italialaisen perheen parissa. Hotelleissa ruoasta vastaavat usein todelliset kokit; ei savua, vaahtoa ja molekyyligastronomiaa loihtivien huippukokkien tai Masterchef-kilpailijoiden armeijaa.
Kun olet Pohjois-Italiassa, pöydässä on todennäköisesti enemmän risottoa, radicchiota ja Tipo-jauhoista valmistettua pastaa. Jos olet Etelä-Italiassa, siellä ruokalistalla on enemmän munakoisoa, tomaattia, oliiviöljyä ja durumvehnästä valmistettua pastaa.
Buon appetito!