Koemme Alfred Nobelin San Remon, tutustumme oliiviöljyn valmistukseen ja maistelemme paikallista viiniä ja erikoisuuksia Ligurian Alpeilla. Genovan satamakaupungissa kävelemme kaupungin sydämessä ja maistelemme pikku herkkuja. Käymme Monacon lilliputtivaltiossa sekä Ranskan puolella Nizzassa ja Èze-Villagessa.
Ehdimme luonnollisesti nauttia myös Italian ihastuttavasta säästä hotellin terassilla aurinkotuolissa lekotellen tai pulahtamalla mereen.
Majoitumme viihtyisään Hotel Morescoon, joka sijaitsee kivenheiton päässä rannasta. Hotellista on näkymät merelle ja kauniiseen merenlahteen Nizzan ja Genovan välissä. Kaikissa huoneissa on oma parveke. Hotellin ravintolassa nautimme hyvästä italialaisesta ruoasta ja näköalasta Välimeren tummansinisiin aaltoihin.
Koemme Alfred Nobelin San Remon, tutustumme oliiviöljyn valmistukseen ja maistelemme paikallista viiniä ja erikoisuuksia Ligurian Alpeilla. Genovan satamakaupungissa kävelemme kaupungin sydämessä ja maistelemme pikku herkkuja. Käymme Monacon lilliputtivaltiossa sekä Ranskan puolella Nizzassa ja Èze-Villagessa.
Otamme kurssin kohti Ranskan etelärannikkoa ja laskeudumme Nizzaan. Saatuamme matkatavarat ajamme Nizzan keskustaan, jossa katselemme parin tunnin ajan vanhaakaupunkia, Vieux Nicea. Vanhassakaupungissa on monia ihastuttavia pikku putiikkeja ja kahviloita ja keskustan kukkatori on aina näkemisen arvoinen. Meren äärellä kulkee tunnettu rantakatu Promenade des Anglais, jonka rakentamista rahoittivat 1800-luvulla englantilaiset turistit. He olivat sitä mieltä, että kaunis meri ansaitsee kunnolliset raamit. Ehdit ehkä vielä vilkaista putiikkeja Rue Massénan ostoskadulla ennen kuin jatkamme matkaa.
Lentoaikataulusta riippuen Nizzan vierailu voidaan tehdä lähtöpäivänä.
Poistumme Ranskasta ja ajamme rajan yli Italiaan. Matkaamme pitkin Autostrada dei Fioria, joka vie meidät Italian Kukkaisrivieralle. Moottoritie kulkee ylhäällä, yhdellä puolella näkyy vehreää luontoa, toisella puolella sininen meri. Ajamme läpi seudun, jolla kasvaa kauneimpia Välimeren kasveja, kuten pinjamäntyjä ja palmuja. Kaukaisuudessa siintää tummanvihreitä sypressejä. Pitkät rivit oliivipuita seisoo kärsivällisesti Italian auringossa vihreitä hedelmiään kypsytellen. Yhtenä kauniina päivänä ne päätyvät kullanvihreäksi oliiviöljyksi italialaisten mammojen ruokapöytiin.
Saavumme perille pieneen Diano Marinan merenrantakaupunkiin, jossa asumme tulevan viikon. Hotellimme sijaitsee meren äärellä ja vain tarkkaan tähdätyn kivenheiton päässä rannasta. Hotellin terassilta on näkymät kauniille Välimerelle ja altaalta pääsee lyhyitä portaita pitkin alas rantaan. Jos haluaa kaupungin keskustaan, sinne voi helposti kävellä, sillä matkaa on vain noin 800 m. Keskustassa on kauppoja, kahviloita ja ravintoloita tutkittaviksi.
Majoitumme hotelliin ja syömme illallisen tai kylmän iltapalan (saapumisajasta riippuen).
(Päivän ajomatka yhteensä n. 110 km – 2 h)
Pvä 1
Lento Helsinki – Nizza. Matka jatkuu edelleen Diano Marinaan, Italiaan.
Otamme kurssin kohti Ranskan etelärannikkoa ja laskeudumme Nizzaan. Saatuamme matkatavarat ajamme Nizzan keskustaan, jossa katselemme parin tunnin ajan vanhaakaupunkia, Vieux Nicea. Vanhassakaupungissa on monia ihastuttavia pikku putiikkeja ja kahviloita ja keskustan kukkatori on aina näkemisen arvoinen. Meren äärellä kulkee tunnettu rantakatu Promenade des Anglais, jonka rakentamista rahoittivat 1800-luvulla englantilaiset turistit. He olivat sitä mieltä, että kaunis meri ansaitsee kunnolliset raamit. Ehdit ehkä vielä vilkaista putiikkeja Rue Massénan ostoskadulla ennen kuin jatkamme matkaa.
Lentoaikataulusta riippuen Nizzan vierailu voidaan tehdä lähtöpäivänä.
Poistumme Ranskasta ja ajamme rajan yli Italiaan. Matkaamme pitkin Autostrada dei Fioria, joka vie meidät Italian Kukkaisrivieralle. Moottoritie kulkee ylhäällä, yhdellä puolella näkyy vehreää luontoa, toisella puolella sininen meri. Ajamme läpi seudun, jolla kasvaa kauneimpia Välimeren kasveja, kuten pinjamäntyjä ja palmuja. Kaukaisuudessa siintää tummanvihreitä sypressejä. Pitkät rivit oliivipuita seisoo kärsivällisesti Italian auringossa vihreitä hedelmiään kypsytellen. Yhtenä kauniina päivänä ne päätyvät kullanvihreäksi oliiviöljyksi italialaisten mammojen ruokapöytiin.
Saavumme perille pieneen Diano Marinan merenrantakaupunkiin, jossa asumme tulevan viikon. Hotellimme sijaitsee meren äärellä ja vain tarkkaan tähdätyn kivenheiton päässä rannasta. Hotellin terassilta on näkymät kauniille Välimerelle ja altaalta pääsee lyhyitä portaita pitkin alas rantaan. Jos haluaa kaupungin keskustaan, sinne voi helposti kävellä, sillä matkaa on vain noin 800 m. Keskustassa on kauppoja, kahviloita ja ravintoloita tutkittaviksi.
Majoitumme hotelliin ja syömme illallisen tai kylmän iltapalan (saapumisajasta riippuen).
(Päivän ajomatka yhteensä n. 110 km – 2 h)
Diano Marina sijaitsee Rivieran Italian puoleisella osalla Imperian ja San Bartolomeo al Maren välissä. Se oli rannikon ensimmäisiä matkakohteita, kun chartermatkailu alkoi voimakkaasti kasvaa 1960-luvulla. Alueen nimi on Liguria, tarkemmin ottaen tämä osa koostuu Imperian maakunnasta, jonka pääkaupunki on samanniminen, Imperia.
Kaupungin pikkukadut, joita kauniit appelsiinipuut reunustavat, sekä pitkät hienot hiekkarannat houkuttelivat matkailijoita jo 1960-luvulla. Pienen kaupungin historia ulottuu aina rautakauteen (n. 800-luvulle eKr.) saakka. Myöhemmin, Rooman valtakunnan aikana, siitä tuli pieni satamakaupunki, ja nykyään Diano Marinassa asuu noin 6 000 asukasta, joiden tärkein elinkeino on matkailu. Muita tulonlähteitä ovat pastan sekä oliiviöljyn valmistus. Alue tunnetaan monista oliiviöljypuristamoista, jotka tuottavat laadukasta oliiviöljyä.
Aamiaisen jälkeen lähdemme kävelylle ja tutustumme kaupunkiin.
Kaupungissa on hyviä kauppoja ja paljon ravintoloita, joihin on tilaisuus tutustua tulevina päivinä. Täällä, kuten kaikkialla Liguriassa, syödään hyvin. Ruokalistalla on luonnollisesti paljon kalaa ja äyriäisiä. Myös pesto, basilikan, oliiviöljyn, pinjansiemenien ja parmesaanin ihastuttava yhdistelmä, on keksitty Liguriassa. Täällä saat mahdollisuuden vertailla erilaisia pestoja. Useimmiten pestoa tarjotaan paikallisen linguine-pastan kanssa. Alue tunnetaan myös italialaisista kekseistä (ital. biscotti), oliiviöljystä ja sardiineja ja anjovista sisältävistä ruoista. Myös paikallista valkoviiniä Pigatoa voi suositella.
Päivällinen hotellissa.
Pvä 2
Diano Marina. Kaupunkikävely.
Diano Marina sijaitsee Rivieran Italian puoleisella osalla Imperian ja San Bartolomeo al Maren välissä. Se oli rannikon ensimmäisiä matkakohteita, kun chartermatkailu alkoi voimakkaasti kasvaa 1960-luvulla. Alueen nimi on Liguria, tarkemmin ottaen tämä osa koostuu Imperian maakunnasta, jonka pääkaupunki on samanniminen, Imperia.
Kaupungin pikkukadut, joita kauniit appelsiinipuut reunustavat, sekä pitkät hienot hiekkarannat houkuttelivat matkailijoita jo 1960-luvulla. Pienen kaupungin historia ulottuu aina rautakauteen (n. 800-luvulle eKr.) saakka. Myöhemmin, Rooman valtakunnan aikana, siitä tuli pieni satamakaupunki, ja nykyään Diano Marinassa asuu noin 6 000 asukasta, joiden tärkein elinkeino on matkailu. Muita tulonlähteitä ovat pastan sekä oliiviöljyn valmistus. Alue tunnetaan monista oliiviöljypuristamoista, jotka tuottavat laadukasta oliiviöljyä.
Aamiaisen jälkeen lähdemme kävelylle ja tutustumme kaupunkiin.
Kaupungissa on hyviä kauppoja ja paljon ravintoloita, joihin on tilaisuus tutustua tulevina päivinä. Täällä, kuten kaikkialla Liguriassa, syödään hyvin. Ruokalistalla on luonnollisesti paljon kalaa ja äyriäisiä. Myös pesto, basilikan, oliiviöljyn, pinjansiemenien ja parmesaanin ihastuttava yhdistelmä, on keksitty Liguriassa. Täällä saat mahdollisuuden vertailla erilaisia pestoja. Useimmiten pestoa tarjotaan paikallisen linguine-pastan kanssa. Alue tunnetaan myös italialaisista kekseistä (ital. biscotti), oliiviöljystä ja sardiineja ja anjovista sisältävistä ruoista. Myös paikallista valkoviiniä Pigatoa voi suositella.
Päivällinen hotellissa.
Nyt otamme kurssin kohti itää ja Genovan suurkaupunkia, jonka renessanssirunoilija ja humanisti Petrarca nimesi La Superbaksi viitaten siihen, kuinka ihastuttava kaupunki oli ja kuinka kauniita rakennuksia siellä oli. Kyse on Italian tärkeimpiin kuuluvasta satamakaupungista, jossa ovat käyneet niin Marco Polo kuin Kolumbuskin.
Aloitamme kaupunkiin tutustumisen katselemalla sitä hieman ylempää. Nousemme Spianata Castelletto-hissin kyytiin, joka tunnetaan myös nimellä Ascensore Castelletto. Tämä historiallinen jugendhissi yhdistää Genovan ylemmän kaupunginosan alempaan kaupunginosaan ja tarjoaa vierailijoille henkeäsalpaavat panoraamanäkymät kaupunkiin ja sen ympäristöön. Spianata Castelletton aukiolta, jossa kaupungin suuri linna aikoinaan sijaitsi (purettiin vuonna 1849), sinua tervehtivät henkeäsalpaavat näkymät Genovaan. Sieltä voimme ihailla värikkäitä rakennuksia, kapeita katuja, vanhaa satamaa ja Ligurianmerta horisontissa. Näkymä tarjoaa upean mahdollisuuden ottaa kuvia ja saada vaikutelman kaupungin viehätyksestä ja arkkitehtuurista.
Näkymän nauttimisen ja valokuvien ottamisen jälkeen lähdemme hissillä alas pienille kaduille ja tutkimme Genovan alakaupunkia. Hissi kuljettaa meidät alas jyrkkää rinnettä, mukava ja nopea matka, joka vie meidät vanhallekaupungille tyypillisille vilkkaille kaduille ja kapeille kujille. Kuljemme tunnelin läpi, joka melkein taianomaisesti sylkee meidät ulos keskellä elävän kaupungin pienten katujen ja kujien labyrinttiä, jota lähdemme tutkimaan.
Siirrymme ennen kovin karun kaupungin julkisivun taakse. Täällä on kapeita mutkaisia katuja, isoja palatseja ja pieniä viihtyisiä piazzoja kahviloineen ja baareineen. Teemme kävelyretken paikallisoppaan johdolla. Hän esittelee meille muutamia esimerkkejä genovalaisesta käsityötaidosta. Kaupungissa toimii valtava määrä käsityöläisiä, jotka esittelevät ylpeinä tuotteitaan. Me keskitymme matkallamme kaupungin halki pieniin syötäviin erikoisuuksiin, joista kaupunki on kuuluisa. Maistelemme hiukan makeaa, suolaista, katkeraa ja pehmeää.
Mukavan aamupäivän jälkeen on aika etsiä omatoimisesti mukava paikka, jossa voi nauttia virkistävän juoman ja ehkä palan focacciaa tai jotakin muuta lounasta, mikäli pikkumaistiaisten jälkeen vielä hiukoo.
Päivällinen hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä 240 km – 3 h 15 min)
Pvä 3
Genovan julkisivun takana.
Nyt otamme kurssin kohti itää ja Genovan suurkaupunkia, jonka renessanssirunoilija ja humanisti Petrarca nimesi La Superbaksi viitaten siihen, kuinka ihastuttava kaupunki oli ja kuinka kauniita rakennuksia siellä oli. Kyse on Italian tärkeimpiin kuuluvasta satamakaupungista, jossa ovat käyneet niin Marco Polo kuin Kolumbuskin.
Aloitamme kaupunkiin tutustumisen katselemalla sitä hieman ylempää. Nousemme Spianata Castelletto-hissin kyytiin, joka tunnetaan myös nimellä Ascensore Castelletto. Tämä historiallinen jugendhissi yhdistää Genovan ylemmän kaupunginosan alempaan kaupunginosaan ja tarjoaa vierailijoille henkeäsalpaavat panoraamanäkymät kaupunkiin ja sen ympäristöön. Spianata Castelletton aukiolta, jossa kaupungin suuri linna aikoinaan sijaitsi (purettiin vuonna 1849), sinua tervehtivät henkeäsalpaavat näkymät Genovaan. Sieltä voimme ihailla värikkäitä rakennuksia, kapeita katuja, vanhaa satamaa ja Ligurianmerta horisontissa. Näkymä tarjoaa upean mahdollisuuden ottaa kuvia ja saada vaikutelman kaupungin viehätyksestä ja arkkitehtuurista.
Näkymän nauttimisen ja valokuvien ottamisen jälkeen lähdemme hissillä alas pienille kaduille ja tutkimme Genovan alakaupunkia. Hissi kuljettaa meidät alas jyrkkää rinnettä, mukava ja nopea matka, joka vie meidät vanhallekaupungille tyypillisille vilkkaille kaduille ja kapeille kujille. Kuljemme tunnelin läpi, joka melkein taianomaisesti sylkee meidät ulos keskellä elävän kaupungin pienten katujen ja kujien labyrinttiä, jota lähdemme tutkimaan.
Siirrymme ennen kovin karun kaupungin julkisivun taakse. Täällä on kapeita mutkaisia katuja, isoja palatseja ja pieniä viihtyisiä piazzoja kahviloineen ja baareineen. Teemme kävelyretken paikallisoppaan johdolla. Hän esittelee meille muutamia esimerkkejä genovalaisesta käsityötaidosta. Kaupungissa toimii valtava määrä käsityöläisiä, jotka esittelevät ylpeinä tuotteitaan. Me keskitymme matkallamme kaupungin halki pieniin syötäviin erikoisuuksiin, joista kaupunki on kuuluisa. Maistelemme hiukan makeaa, suolaista, katkeraa ja pehmeää.
Mukavan aamupäivän jälkeen on aika etsiä omatoimisesti mukava paikka, jossa voi nauttia virkistävän juoman ja ehkä palan focacciaa tai jotakin muuta lounasta, mikäli pikkumaistiaisten jälkeen vielä hiukoo.
Päivällinen hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä 240 km – 3 h 15 min)
Suuntaamme kohti länttä. Moottoritieltä näemme satunnaisia kasvihuoneita, jotka seisovat jyrkässä rinteessä kuin sinne pudotettuina. Täällä kasvaa vihanneksia ja joitakin monista kukista, jotka ovat antaneet seudulle nimen Kukkaisriviera. Kun katsoo sisämaan suuntaan, näkee kirkontorneja siellä täällä. Ne suorastaan vaativat huomiota: ”Täällä, katso tänne!” Niiden olemassaolo viestii hienovaraisesti, että kaiken tämän vehreyden keskellä on pieni kylä. Kylien välillä vaikuttaisi vallitsevan taistelu siitä, kenellä on laakson hienoin tai suurin kellotorni. Aloitamme ajamalla Ligurian sisäosan suurelle luontoalueelle. Pienen joen rannalla näemme eukalyptuspuita ja pieniä keittiöpuutarhoja, jotka käyttävät vuorilta valuvaa vettä kasteluun. Käymme pienessä Pignan kylässä, joka sijaitsee kansallispuiston eteläisessä osassa, Ligurian Alpeilla.
Pignan historia on pitkä. Pienen paikan olemassaolo on ollut myrskyisä, mutta 1800-luvulle saakka se oli tärkeä osa Savoijin ruhtinaskuntaa. Meillä on aikaa katsella kylää tarkemmin tai vaikka vain nauttia aamupäiväkahvit täällä kauniissa Val Nervian laaksossa. Pignasta suuntaamme eräälle paikalliselle viinitilalle. Siellä syömme kevyen lounaan ja maistelemme tilan viinejä sekä paikallisia erikoisuuksia.
Seuraavaksi laskeudumme alas laaksoon ja ajamme Dolceacquaan, joka tarkoittaa ”makeaa vettä”. Kaupunki sijaitsee Neviajoen äärellä ja siellä on tunnettu silta, joka rakennettiin keskiajalla yhdistämään kaupungin itä- ja länsipuoli. Kaupungin yläpuolella seisoo Castello dei Doria, jonka rakennutti Ventimiglian herttua vuonna 1270. Kun ylittää kapean sillan, tuntuu kuin saapuisi pieneen kapeiden katujen ja kujien labyrinttiin. Aika pysähtyy, ja voimme rauhassa nauttia pienen lasin paikallista punaviiniä Dolceacquaa, espresson tai vain käveleskellä ja nauttia ihastuttavasta kaupungista.
Palattuamme rantatielle pysähdymme lyhyesti San Remossa, joka on 1800-luvulta lähtien ollut suosittu lomakohde mm. Euroopan kuninkaallisten ja muiden silmäätekevien keskuudessa. Kaupunki tunnetaan kuuluisasta Milano–San Remo -pyöräilykisasta sekä San Remon musiikkifestivaaleista, Italian vastineesta Euroviisuille.
Ruotsalainen kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä Alfred Nobel (1833–1896) asui täällä elämänsä viimeiset viisi vuotta. Alfred Nobel muutti San Remoon Pariisista ja osti 1891 ison huvilan meren ääreltä. Huhutaan, että hän teki keksinnöillään koeammuntoja Välimerelle 30 m pitkältä laituriltaan, kunnes naapurit suuttuivat hänelle. Riita päättyi, kun Nobel osti naapurihuvilan Villa Rossin.
Päivällinen hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä 125 km – 2 h 15 min)
Pvä 4
Retki Val Nerviaan. Pigna ja Dolceacqua, viininmaistelua ja lyhyt vierailu San Remossa.
Suuntaamme kohti länttä. Moottoritieltä näemme satunnaisia kasvihuoneita, jotka seisovat jyrkässä rinteessä kuin sinne pudotettuina. Täällä kasvaa vihanneksia ja joitakin monista kukista, jotka ovat antaneet seudulle nimen Kukkaisriviera. Kun katsoo sisämaan suuntaan, näkee kirkontorneja siellä täällä. Ne suorastaan vaativat huomiota: ”Täällä, katso tänne!” Niiden olemassaolo viestii hienovaraisesti, että kaiken tämän vehreyden keskellä on pieni kylä. Kylien välillä vaikuttaisi vallitsevan taistelu siitä, kenellä on laakson hienoin tai suurin kellotorni. Aloitamme ajamalla Ligurian sisäosan suurelle luontoalueelle. Pienen joen rannalla näemme eukalyptuspuita ja pieniä keittiöpuutarhoja, jotka käyttävät vuorilta valuvaa vettä kasteluun. Käymme pienessä Pignan kylässä, joka sijaitsee kansallispuiston eteläisessä osassa, Ligurian Alpeilla.
Pignan historia on pitkä. Pienen paikan olemassaolo on ollut myrskyisä, mutta 1800-luvulle saakka se oli tärkeä osa Savoijin ruhtinaskuntaa. Meillä on aikaa katsella kylää tarkemmin tai vaikka vain nauttia aamupäiväkahvit täällä kauniissa Val Nervian laaksossa. Pignasta suuntaamme eräälle paikalliselle viinitilalle. Siellä syömme kevyen lounaan ja maistelemme tilan viinejä sekä paikallisia erikoisuuksia.
Seuraavaksi laskeudumme alas laaksoon ja ajamme Dolceacquaan, joka tarkoittaa ”makeaa vettä”. Kaupunki sijaitsee Neviajoen äärellä ja siellä on tunnettu silta, joka rakennettiin keskiajalla yhdistämään kaupungin itä- ja länsipuoli. Kaupungin yläpuolella seisoo Castello dei Doria, jonka rakennutti Ventimiglian herttua vuonna 1270. Kun ylittää kapean sillan, tuntuu kuin saapuisi pieneen kapeiden katujen ja kujien labyrinttiin. Aika pysähtyy, ja voimme rauhassa nauttia pienen lasin paikallista punaviiniä Dolceacquaa, espresson tai vain käveleskellä ja nauttia ihastuttavasta kaupungista.
Palattuamme rantatielle pysähdymme lyhyesti San Remossa, joka on 1800-luvulta lähtien ollut suosittu lomakohde mm. Euroopan kuninkaallisten ja muiden silmäätekevien keskuudessa. Kaupunki tunnetaan kuuluisasta Milano–San Remo -pyöräilykisasta sekä San Remon musiikkifestivaaleista, Italian vastineesta Euroviisuille.
Ruotsalainen kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä Alfred Nobel (1833–1896) asui täällä elämänsä viimeiset viisi vuotta. Alfred Nobel muutti San Remoon Pariisista ja osti 1891 ison huvilan meren ääreltä. Huhutaan, että hän teki keksinnöillään koeammuntoja Välimerelle 30 m pitkältä laituriltaan, kunnes naapurit suuttuivat hänelle. Riita päättyi, kun Nobel osti naapurihuvilan Villa Rossin.
Päivällinen hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä 125 km – 2 h 15 min)
Tänään ajamme kohti länttä. Aloitamme Monacosta ja sen tunnetuimmasta kaupunginosasta Monte Carlosta. Monacon pinta-ala on vain noin 2 km2 ja se on maailman toiseksi pienin valtio. Monacon ilmasto on leuto ja miellyttävä vuoden ympäri. Monaco tunnetaan hyvin alhaisesta verotuksesta ja se voi ylpeillä glamourilla ja luksuksella. Tämä koskee myös Monte Carlon aluetta. Monte Carlossa järjestetään useita Monacon suurimpia tapahtumia, kuten Formula 1-osakilpailu, mutta myös kuuluisa sirkusfestivaali Festival International du Cirque de Monte Carlo. Lisäksi Monte Carlossa sijaitsee Monacon suurin yleisömagneetti Le Grand Casino.
Monacon ensimmäinen kasino avattiin vuonna 1878, ja pian valtion kassaan virtaavat rahat pystyivät turvaamaan pienen ruhtinaskunnan kansalaisille verovapauden – joka vallitsee Monacossa edelleen. Lähdemme kaupunkikävelylle. Koska maasto on mäkistä, muista hyvät jalkineet! Reitillä on portaita: laskeudumme kasinolta alas satamaan ja jälleen ylös Palais’n kaupunginosaan katsomaan ruhtinaan palatsia.
Vierailtuamme lilliputtivaltiossa ajamme Ranskan puolelle. Ylhäällä kallion laella, kuin kotkan pesä, sijaitsee pieni keskiaikainen kylä Èze-Village. Kylä on yksi niin kutsutuista ”villages perchés”, jotka tasapainoilevat ylhäällä kallion laella ja joista on huikeat näkymät. Kaikki ne on rakennettu strategisesti merkittäville paikoille, joista näkee hyvin ympäröivälle alueelle. Provencessa on paljon tällaisia pieniä kyliä, joista monet on osittain hylätty, muttei Èze-Village, joka on ehkä niistä kaunein. Täältä 427 metrin korkeudesta on mahtavat näkymät rannikolle ja merelle. Meillä on hieman aikaa katsella kylää ja maisemia ja ehkä istahtaa varjoisaan baariin juomaan lasillinen ikonista eteläranskalaista juomaa, pastista, joka symboloi ranskalaista elämäniloa. Kylässä on myös kuuluisa parfymeria Galimard. Siellä voi tutustua näyttelyyn, joka kertoo näiden hajuvesien valmistuksesta.
Palaamme iltapäivällä takaisin Diano Marinaan.
Päivällinen hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä 175 km – 2 h 15 min)
Pvä 5
Monaco ja Èze-Village.
Tänään ajamme kohti länttä. Aloitamme Monacosta ja sen tunnetuimmasta kaupunginosasta Monte Carlosta. Monacon pinta-ala on vain noin 2 km2 ja se on maailman toiseksi pienin valtio. Monacon ilmasto on leuto ja miellyttävä vuoden ympäri. Monaco tunnetaan hyvin alhaisesta verotuksesta ja se voi ylpeillä glamourilla ja luksuksella. Tämä koskee myös Monte Carlon aluetta. Monte Carlossa järjestetään useita Monacon suurimpia tapahtumia, kuten Formula 1-osakilpailu, mutta myös kuuluisa sirkusfestivaali Festival International du Cirque de Monte Carlo. Lisäksi Monte Carlossa sijaitsee Monacon suurin yleisömagneetti Le Grand Casino.
Monacon ensimmäinen kasino avattiin vuonna 1878, ja pian valtion kassaan virtaavat rahat pystyivät turvaamaan pienen ruhtinaskunnan kansalaisille verovapauden – joka vallitsee Monacossa edelleen. Lähdemme kaupunkikävelylle. Koska maasto on mäkistä, muista hyvät jalkineet! Reitillä on portaita: laskeudumme kasinolta alas satamaan ja jälleen ylös Palais’n kaupunginosaan katsomaan ruhtinaan palatsia.
Vierailtuamme lilliputtivaltiossa ajamme Ranskan puolelle. Ylhäällä kallion laella, kuin kotkan pesä, sijaitsee pieni keskiaikainen kylä Èze-Village. Kylä on yksi niin kutsutuista ”villages perchés”, jotka tasapainoilevat ylhäällä kallion laella ja joista on huikeat näkymät. Kaikki ne on rakennettu strategisesti merkittäville paikoille, joista näkee hyvin ympäröivälle alueelle. Provencessa on paljon tällaisia pieniä kyliä, joista monet on osittain hylätty, muttei Èze-Village, joka on ehkä niistä kaunein. Täältä 427 metrin korkeudesta on mahtavat näkymät rannikolle ja merelle. Meillä on hieman aikaa katsella kylää ja maisemia ja ehkä istahtaa varjoisaan baariin juomaan lasillinen ikonista eteläranskalaista juomaa, pastista, joka symboloi ranskalaista elämäniloa. Kylässä on myös kuuluisa parfymeria Galimard. Siellä voi tutustua näyttelyyn, joka kertoo näiden hajuvesien valmistuksesta.
Palaamme iltapäivällä takaisin Diano Marinaan.
Päivällinen hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä 175 km – 2 h 15 min)
Aloitamme päivän ajamalla alueen pääkaupunkiin Imperiaan, joka sijaitsee Diano Marinasta länteen.
Italiassa on syöty oliiveja jo yli 7 000 vuotta. Yhä nykyäänkin oliivipuut ovat yksi Italian maatalouden tärkeimmistä kasveista. Ei ole tietoa, kuka keksi, että kitkeristä oliiveista voi puristaa monikäyttöistä öljyä, mutta kaupungin oliiviöljymuseossa kuulemme lisää tästä juoksevasta kullasta, jota valmistetaan myös täällä Ligurian rannikolla.
Imperiasta ajamme itään kohti kaupunkeja nimeltä Alassio, Albenga ja Finale Ligure. Tänään meillä ei ole kiire. Nautimme elämästä ja rentoudumme rannikon pienissä kaupungeissa. Voimme istahtaa juomaan cappuccinot ja maistella paikallisia biscotteja. Jos sää sallii, voi pulahtaa mereen vilvoittelemaan. Matkan varrella on aikaa myös syödä lounasta.
Päivällisen syömme hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä n. 120 km – 2 h 30 min)
Pvä 6
Imperian oliiviöljymuseo. Merenrantakaupungit Alassio ja Finale Ligure.
Aloitamme päivän ajamalla alueen pääkaupunkiin Imperiaan, joka sijaitsee Diano Marinasta länteen.
Italiassa on syöty oliiveja jo yli 7 000 vuotta. Yhä nykyäänkin oliivipuut ovat yksi Italian maatalouden tärkeimmistä kasveista. Ei ole tietoa, kuka keksi, että kitkeristä oliiveista voi puristaa monikäyttöistä öljyä, mutta kaupungin oliiviöljymuseossa kuulemme lisää tästä juoksevasta kullasta, jota valmistetaan myös täällä Ligurian rannikolla.
Imperiasta ajamme itään kohti kaupunkeja nimeltä Alassio, Albenga ja Finale Ligure. Tänään meillä ei ole kiire. Nautimme elämästä ja rentoudumme rannikon pienissä kaupungeissa. Voimme istahtaa juomaan cappuccinot ja maistella paikallisia biscotteja. Jos sää sallii, voi pulahtaa mereen vilvoittelemaan. Matkan varrella on aikaa myös syödä lounasta.
Päivällisen syömme hotellissa.
(Päivän ajomatka yhteensä n. 120 km – 2 h 30 min)
Tänään on aikaa rentoutua ja nauttia elämästä. Käy kaupungilla, syö herkullinen lounas veden äärellä. Asetu altaalle kirjan tai viinilasillisen seuraan. Laskeudu alas rannalle ja anna Välimeren sinisten aaltojen ja Italian ihanan auringon helliä.
Voit vaihtoehtoisesti lähteä matkanjohtajan kanssa kävelyretkelle lähellä sijaitsevaan Imperian kaupunkiin. Vanha tie, joka vei Imperiaan, on nykyään suljettu autoliikenteeltä. Rantaa seurailee näin ollen hyvä asvaltoitu kävelyreitti. Jos haluaa kävellä vanhaan Imperiaan asti, matkaa tulee 6,5 km. Imperian uuteen osaan on matkaa 4 km. Hotellilta voi vuokrata polkupyörän, jos haluaa säästää voimiaan. (Polkupyörien määrä on rajallinen.) Hotellille voi palata myös paikallisbussilla
Pvä 7
Vapaapäivä: mahdollisuus nauttia Diano Marinasta.
Tänään on aikaa rentoutua ja nauttia elämästä. Käy kaupungilla, syö herkullinen lounas veden äärellä. Asetu altaalle kirjan tai viinilasillisen seuraan. Laskeudu alas rannalle ja anna Välimeren sinisten aaltojen ja Italian ihanan auringon helliä.
Voit vaihtoehtoisesti lähteä matkanjohtajan kanssa kävelyretkelle lähellä sijaitsevaan Imperian kaupunkiin. Vanha tie, joka vei Imperiaan, on nykyään suljettu autoliikenteeltä. Rantaa seurailee näin ollen hyvä asvaltoitu kävelyreitti. Jos haluaa kävellä vanhaan Imperiaan asti, matkaa tulee 6,5 km. Imperian uuteen osaan on matkaa 4 km. Hotellilta voi vuokrata polkupyörän, jos haluaa säästää voimiaan. (Polkupyörien määrä on rajallinen.) Hotellille voi palata myös paikallisbussilla
Päiväohjelma riippuu lentoaikataulusta. Aamupäivällä on aikaa nauttia Diano Marinasta ennen kuin sanomme hyvästit hotellille ja ajamme Nizzan lentokentälle.
Jos tulopäivänä ei ollut aikaa pistäytyä Nizzassa, se tehdään lähtöpäivänä.
(Päivän ajomatka yhteensä n. 100 km – 1 h 45 min)
Pvä 8
Diano Marina – Nizza ja kotimatka.
Päiväohjelma riippuu lentoaikataulusta. Aamupäivällä on aikaa nauttia Diano Marinasta ennen kuin sanomme hyvästit hotellille ja ajamme Nizzan lentokentälle.
Jos tulopäivänä ei ollut aikaa pistäytyä Nizzassa, se tehdään lähtöpäivänä.
(Päivän ajomatka yhteensä n. 100 km – 1 h 45 min)
Ihastuttava kolmen tähden hotelli sijaitsee meren yläpuolella Diano Marinan merenrantakaupungissa. Hotellista on vain kivenheitto rannalle, jonne pääsee hotellin altaalta portaita pitkin.
Hotellimme sijaitsee n. 800 m päässä Diano Marinan keskustasta. Rantatietä pitkin voi kävellä keskustan kauppoihin, kahviloihin ja ravintoloihin.
Suomalainen
Ei
Ei
Euro
Suomalainen
Ei
Ei
Euro
Italia on nuori kansakunta.
Itse asiassa maa yhdistyi lopulta vuonna 1870. Tämän vuoksi on vaikea kutsua mitään italialaisruoaksi.
Pikemminkin puhumme lukuisista paikallisista keittiöistä, ja siksi törmäät myös moniin hyvin erilaisiin ruokiin riippuen siitä, missä osassa maata olet. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että se, mitä me Pohjoismaissa pidämme italialaisena ruokana, on muunnelmia eri ruoista, jotka ovat saaneet inspiraationsa Italiasta.
Yksi vierailtamme usein kuulemamme kommentti on, että italialainen ruoka ei ole sitä, mitä kotona etukäteen ajatteli. Ja ymmärrämme sen täysin!
Ruoka ei useinkaan ole niin värikästä ja koristeltua, kuin miten sen Pohjoismaissa valmistamme. Kokki kieltäytyy heittämästä päälle hienonnettua persiljaa, basilikaa tai punaista paprikaa vain esillepanon vuoksi. Se ei kuulu ruokalajiin, eikä siksi tule käytetyksi. Tällaista ruokaa saa toki huvipuistoista ja muista pikaruokapaikoista, joissa asiakkaat haluavat saada tämän tyyppistä ruokaa.
Paikallista ruokaa ja sen perinteitä kunnioittava kokki puolestaan tarjoilee ruoat, niin kuin pitääkin.
Lyhyesti sanottuna me pohjoismaalaiset olemme paljon anteliaampia valkosipulin, mausteiden ja koristeiden suhteen, kun haluamme itse tehdä italialaista ruokaa. Italialainen keittiö on kuitenkin uskomattoman yksinkertaista – ja ehkä Euroopan konservatiivisinta. Yksittäinen raaka-aine ei saa hukkua eri makuihin, sen on seisottava omillaan.
Italialaiset käyttävät itse asiassa paljon vähemmän valkosipulia kuin uskotkaan –usein vain paahtoleipä sivellään hienovaraisesti valkosipulilla bruschettaksi. Me pohjoismaalaiset taasen tykkäämme heittää joukkoon viisi valkosipulinkynttä. Valkosipuli on Italiassa aina huomaamaton kumppani.
Risotto voi olla yksi herkimmistä ruoista. Se on yksinkertainen, parhaista raaka-aineista valmistettu ruokalaji, jolla on hyvä pohja ja hillitty maku. Se ei ole maggikuutioiden makuräjähdys.
Jos sinulla on puolihoito Italiassa, pääset paljon lähemmäksi italialaisen perheen kanssa nauttimaasi ateriaa, kuin kenties paikallisessa ravintolassa kotimaassa.
Usein aterioilla tarjoillaan hillitty pieni salaatti öljyn ja etikan, salaatinlehtien, porkkanoiden, kurkkujen, maissinjyvien kera, jotka voivat tulla jopa tölkistä, sekä oliiveista. Näin se tehdään: pasta tai risotto tarjoillaan usein ensin, sen jälkeen toinen ruokalaji – liha tai kala – ja Italiassa vihanneksia kypsennetään usein hieman enemmän kuin Pohjoismaissa.
Olemmehan matkustaneet Italiaan syömään kuin italialaiset - emme opettamaan heitä syömään kuten Pohjoismaissa!
Leipä on tarina sinänsä. Se, mitä me kutsumme italiaksi leiväksi, ei ole sitä, mitä tavallisesti ajattelisit. Täällä hallitsee klassinen valkoinen leipä, ja Toscanassa jopa täysin ilman suolaa. Klassinen italialainen aamusämpylä, rosetta, on samanlainen kuin se on ollut jos satoja vuosia. Speltti, vehnän ytimet, auringonkukansiemenet ja leseet eivät ole vielä löytäneet paikkaansa täällä.
Laske odotuksiasi ruoasta Italiassa. Koe se mitä tuodaan pöytään. Tunne olosi kotoisaksi kuin olisit italialaisen perheen parissa. Hotelleissa ruoasta vastaavat usein todelliset kokit; ei savua, vaahtoa ja molekyyligastronomiaa loihtivien huippukokkien tai Masterchef-kilpailijoiden armeijaa.
Kun olet Pohjois-Italiassa, pöydällä on todennäköisesti enemmän risottoa, radicchiota ja Tipo00 -jauhoista valmistettua pastaa. Jos olet Etelä-Italiassa, siellä ruokalistalla on enemmän munakoisoa, tomaattia, oliiviöljyä ja durumvehnästä valmistettua pastaa.
Hyvää ruokahalua.
Italia on nuori kansakunta.
Itse asiassa maa yhdistyi lopulta vuonna 1870. Tämän vuoksi on vaikea kutsua mitään italialaisruoaksi.
Pikemminkin puhumme lukuisista paikallisista keittiöistä, ja siksi törmäät myös moniin hyvin erilaisiin ruokiin riippuen siitä, missä osassa maata olet. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että se, mitä me Pohjoismaissa pidämme italialaisena ruokana, on muunnelmia eri ruoista, jotka ovat saaneet inspiraationsa Italiasta.
Yksi vierailtamme usein kuulemamme kommentti on, että italialainen ruoka ei ole sitä, mitä kotona etukäteen ajatteli. Ja ymmärrämme sen täysin!
Ruoka ei useinkaan ole niin värikästä ja koristeltua, kuin miten sen Pohjoismaissa valmistamme. Kokki kieltäytyy heittämästä päälle hienonnettua persiljaa, basilikaa tai punaista paprikaa vain esillepanon vuoksi. Se ei kuulu ruokalajiin, eikä siksi tule käytetyksi. Tällaista ruokaa saa toki huvipuistoista ja muista pikaruokapaikoista, joissa asiakkaat haluavat saada tämän tyyppistä ruokaa.
Paikallista ruokaa ja sen perinteitä kunnioittava kokki puolestaan tarjoilee ruoat, niin kuin pitääkin.
Lyhyesti sanottuna me pohjoismaalaiset olemme paljon anteliaampia valkosipulin, mausteiden ja koristeiden suhteen, kun haluamme itse tehdä italialaista ruokaa. Italialainen keittiö on kuitenkin uskomattoman yksinkertaista – ja ehkä Euroopan konservatiivisinta. Yksittäinen raaka-aine ei saa hukkua eri makuihin, sen on seisottava omillaan.
Italialaiset käyttävät itse asiassa paljon vähemmän valkosipulia kuin uskotkaan –usein vain paahtoleipä sivellään hienovaraisesti valkosipulilla bruschettaksi. Me pohjoismaalaiset taasen tykkäämme heittää joukkoon viisi valkosipulinkynttä. Valkosipuli on Italiassa aina huomaamaton kumppani.
Risotto voi olla yksi herkimmistä ruoista. Se on yksinkertainen, parhaista raaka-aineista valmistettu ruokalaji, jolla on hyvä pohja ja hillitty maku. Se ei ole maggikuutioiden makuräjähdys.
Jos sinulla on puolihoito Italiassa, pääset paljon lähemmäksi italialaisen perheen kanssa nauttimaasi ateriaa, kuin kenties paikallisessa ravintolassa kotimaassa.
Usein aterioilla tarjoillaan hillitty pieni salaatti öljyn ja etikan, salaatinlehtien, porkkanoiden, kurkkujen, maissinjyvien kera, jotka voivat tulla jopa tölkistä, sekä oliiveista. Näin se tehdään: pasta tai risotto tarjoillaan usein ensin, sen jälkeen toinen ruokalaji – liha tai kala – ja Italiassa vihanneksia kypsennetään usein hieman enemmän kuin Pohjoismaissa.
Olemmehan matkustaneet Italiaan syömään kuin italialaiset - emme opettamaan heitä syömään kuten Pohjoismaissa!
Leipä on tarina sinänsä. Se, mitä me kutsumme italiaksi leiväksi, ei ole sitä, mitä tavallisesti ajattelisit. Täällä hallitsee klassinen valkoinen leipä, ja Toscanassa jopa täysin ilman suolaa. Klassinen italialainen aamusämpylä, rosetta, on samanlainen kuin se on ollut jos satoja vuosia. Speltti, vehnän ytimet, auringonkukansiemenet ja leseet eivät ole vielä löytäneet paikkaansa täällä.
Laske odotuksiasi ruoasta Italiassa. Koe se mitä tuodaan pöytään. Tunne olosi kotoisaksi kuin olisit italialaisen perheen parissa. Hotelleissa ruoasta vastaavat usein todelliset kokit; ei savua, vaahtoa ja molekyyligastronomiaa loihtivien huippukokkien tai Masterchef-kilpailijoiden armeijaa.
Kun olet Pohjois-Italiassa, pöydällä on todennäköisesti enemmän risottoa, radicchiota ja Tipo00 -jauhoista valmistettua pastaa. Jos olet Etelä-Italiassa, siellä ruokalistalla on enemmän munakoisoa, tomaattia, oliiviöljyä ja durumvehnästä valmistettua pastaa.
Hyvää ruokahalua.
Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.
Lue lisää Italiasta: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/italia
Lue lisää Ranskasta: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/ranska
Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia.
Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.
Lue lisää Italiasta: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/italia
Lue lisää Ranskasta: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/eurooppa/ranska
Lue mm. ilmastosta ja säästä, aikaerosta, juomarahoista ja tarkista, tarvitsetko viisumia.
Tyyppi 2: Comfort-huone – Hieman tilavampi huone, jossa hieman isompi parveke. Kylpyhuone uudempi ja sisustus tyylikkäämpi kuin standardihuoneessa. Lisämaksu 55€/henkilö. (Rajallinen määrä)
Tyyppi 3: Superior-huone – Vasta remontoitu huone, jonka tyyli on nykyaikaisempi ja kylpyhuone uusi. Samankokoinen ja sama varustus kuin standardihuoneessa. Lisämaksu 80€/henkilö. (Rajallinen määrä)
Tyyppi 4: Yhden hengen huone – Yhden hengen huone on hieman pienempi kuin kahden hengen huone, mutta sisustus on sama kuin superior-huoneessa. Pienempi parveke ja yksi tuoli parvekkeella. (Sänky on leveämpi kuin normaali yhden hengen sänky). Lisämaksu 325€/henkilö.