Makuelämyksiä Ranskassa – Champagne ja Bourgogne
Uusittu ohjelma
Tällä matkalla kaikki aistit heräävät eloon! Ranskan rikas kulttuuriperintö, valikoidut viinit ja kulinaariset elämykset sulautuvat yhteen tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.
Tällä matkalla kaikki aistit heräävät eloon! Ranskan rikas kulttuuriperintö, valikoidut viinit ja kulinaariset elämykset sulautuvat yhteen tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Champagnen sydämessä sukellamme tarinoihin maailman ikonisimpien viinien seuduilla ja ihastelemme alueen goottilaistyylisiä rakennuksia ja kumpuilevia vehreitä maisemia. Jokainen kulaus samppanjaa, jokainen kivi vanhojen katedraalien seinissä, jokainen tuoksu paikallisilta toreilta kertoo tarinaa perinteistä, käsityöstä ja intohimosta luoda jotakin ylevää.
Matka jatkuu kohti Bourgognea (tai Burgundia, jota maakunnasta myös käytetään). Alue on tunnettu syvistä, moniulotteisista viineistään. Maistelemme valikoituja viinejä ja tutustumme historiallisiin rakennuksiin, jotka ovat hieno todiste menneiden aikojen vauraudesta. Hurmaavissa maalaiskylissä huomaamme, että täällä gastronomisia perinteitä pidetään yllä ja jokainen suupala on kunnianosoitus luonnollisia raaka-aineita kohtaan.
Dijonin kauppahallissa tuoreen leivän, juuston ja pateen tuoksu on huumaava. Voimme aistia historian siipien havinan Reimsin majesteettisessa tuomiokirkossa, joka on kuin eräänlainen menneisyyden kukoistuksen muistomerkki. Nautimme näkymistä Côte d’Orin kuuluisille viinitarhoille, joita riittää niin kauas kuin silmä kantaa, ja jotka ovat vuosisatojen ajan tuottaneet rypäleitä maailman halutuimpien viinien valmistukseen. Tämä matka on kunnianosoitus Ranskan rikkaalle historialle ja kulttuurille, johon kuuluvat makuelämykset, arkkitehtoniset ihmeet ja luonnonkauniit maisemat.
Champagnen sydämessä sukellamme tarinoihin maailman ikonisimpien viinien seuduilla ja ihastelemme alueen goottilaistyylisiä rakennuksia ja kumpuilevia vehreitä maisemia. Jokainen kulaus samppanjaa, jokainen kivi vanhojen katedraalien seinissä, jokainen tuoksu paikallisilta toreilta kertoo tarinaa perinteistä, käsityöstä ja intohimosta luoda jotakin ylevää.

Galleria
Päiväohjelma
Lentokentältä jatkamme bussilla idän suuntaan läpi rehevien pohjoisranskalaisten maisemien. Määränpäämme on Champagne, maailman ehkä tunnetuin viinialue. Reims, alueen pääkaupunki, toivottaa meidät tervetulleiksi hurmaavine katuineen ja historiallisine rakennuksineen. Aloitamme seikkailumme kaupunkikävelyllä keskustassa. Ihailemme ainutlaatuista goottilaista mestariteosta, Reimsin katedraalia, jossa Ranskan kuninkaat kruunattiin. Katedraali edustaa siirtymää massiivisesta romaanisesta rakennustyylistä ilmavaan goottilaiseen arkkitehtuuriin, joka syntyi aikana, jolloin pyrittiin rakentamaan ylöspäin, jotta päästäisiin lähemmäs Jumalaa, ja täyttämään tilat taivaallisella valolla. Uusi rakennustyyli heijasti taloudellista optimismia, joka leimasi aikakautta. Kauppa ja kasvavat kaupungit mahdollistivat monumentaaliset rakennukset – vähän kuin New Yorkin pilvenpiirtäjät, jotka rakennettiin aikana, jolloin talous kasvoi ja vain taivas tuntui olevan rajana.
Katedraalin vieressä sijaitsee Palais du Tau, barokkityylinen rakennus, joka toimi aikoinaan arkkipiispantalona sekä Ranskan kuninkaiden asuinpaikkana heidän kruunajaisiinsa saakka. Kierroksemme jatkuu kauniin oopperatalon ohi pitkin Rue de Vesleä. Katselemme kaikessa rauhassa kaupungin tyylikästä keskustaa, jota leimaa sotien väliseltä ajalta peräisin oleva art deco -tyyli. Reimsin historiaan liittyy myös Jeanne d’Arc, Ranskan kansallissankaritar, jolla oli tärkeä rooli siinä, että Kaarle VII kruunattiin Ranskan kuninkaaksi Reimsin katedraalissa vuonna 1429. Jeanne d’Arcin rohkeus ja näkemys auttoivat myös yhdistämään Ranskan satavuotisessa sodassa. Jeanne d’Arcin kautta Reims yhdistyy tärkeään kohtaan Ranskan historiassa, ja sankarittaren patsas on katedraalin edustalta.
Tutustuttuamme hieman Reimsiin kirjoittaudumme sisään keskustassa sijaitsevaan keskitason hotelliin, jossa yövymme seuraavat kaksi yötä. Hotelli koostuu nykyaikaisista opiskelija-asunnoista. Koska vietämme hotellissa vain kaksi yötä, hintaan ei sisälly siivousta. Hotelli sijaitsee kaupungin keskustassa ja toimii hyvin tukikohtana.
Illalla kokoonnumme yhteiselle tervetuloillalliselle mukavaan ranskalaisravintolaan. Sen myötä alamme syventyä ranskalaiseen elämäntapaan.
(Päivän ajomatka 140 km, ajoaika n. 1 h 45 min.)
Pvä 1
Lento Helsinki – Pariisi. Matka jatkuu edelleen kohti Reimsiä. Yhteinen illallinen ravintolassa.
Lentokentältä jatkamme bussilla idän suuntaan läpi rehevien pohjoisranskalaisten maisemien. Määränpäämme on Champagne, maailman ehkä tunnetuin viinialue. Reims, alueen pääkaupunki, toivottaa meidät tervetulleiksi hurmaavine katuineen ja historiallisine rakennuksineen. Aloitamme seikkailumme kaupunkikävelyllä keskustassa. Ihailemme ainutlaatuista goottilaista mestariteosta, Reimsin katedraalia, jossa Ranskan kuninkaat kruunattiin. Katedraali edustaa siirtymää massiivisesta romaanisesta rakennustyylistä ilmavaan goottilaiseen arkkitehtuuriin, joka syntyi aikana, jolloin pyrittiin rakentamaan ylöspäin, jotta päästäisiin lähemmäs Jumalaa, ja täyttämään tilat taivaallisella valolla. Uusi rakennustyyli heijasti taloudellista optimismia, joka leimasi aikakautta. Kauppa ja kasvavat kaupungit mahdollistivat monumentaaliset rakennukset – vähän kuin New Yorkin pilvenpiirtäjät, jotka rakennettiin aikana, jolloin talous kasvoi ja vain taivas tuntui olevan rajana.
Katedraalin vieressä sijaitsee Palais du Tau, barokkityylinen rakennus, joka toimi aikoinaan arkkipiispantalona sekä Ranskan kuninkaiden asuinpaikkana heidän kruunajaisiinsa saakka. Kierroksemme jatkuu kauniin oopperatalon ohi pitkin Rue de Vesleä. Katselemme kaikessa rauhassa kaupungin tyylikästä keskustaa, jota leimaa sotien väliseltä ajalta peräisin oleva art deco -tyyli. Reimsin historiaan liittyy myös Jeanne d’Arc, Ranskan kansallissankaritar, jolla oli tärkeä rooli siinä, että Kaarle VII kruunattiin Ranskan kuninkaaksi Reimsin katedraalissa vuonna 1429. Jeanne d’Arcin rohkeus ja näkemys auttoivat myös yhdistämään Ranskan satavuotisessa sodassa. Jeanne d’Arcin kautta Reims yhdistyy tärkeään kohtaan Ranskan historiassa, ja sankarittaren patsas on katedraalin edustalta.
Tutustuttuamme hieman Reimsiin kirjoittaudumme sisään keskustassa sijaitsevaan keskitason hotelliin, jossa yövymme seuraavat kaksi yötä. Hotelli koostuu nykyaikaisista opiskelija-asunnoista. Koska vietämme hotellissa vain kaksi yötä, hintaan ei sisälly siivousta. Hotelli sijaitsee kaupungin keskustassa ja toimii hyvin tukikohtana.
Illalla kokoonnumme yhteiselle tervetuloillalliselle mukavaan ranskalaisravintolaan. Sen myötä alamme syventyä ranskalaiseen elämäntapaan.
(Päivän ajomatka 140 km, ajoaika n. 1 h 45 min.)
Olemme nyt Champagnen seudulla, ja päivä kuluu samppanjan merkeissä. Ajamme kohti Épernayta, jossa Reimsin ohella sijaitsee monta isoa ja kuuluisaa samppanjataloa. Aloitamme päivän vierailemalla Nicolas Feuillatten samppanjatilalla, joka on osa Champagnen alueen suurinta viljelijäosuuskuntaa. Nicolas Feuillatten herkkien ja tyylikkäiden samppanjoiden valmistuksessa perinteisiä menetelmiä lähestytään huippumodernisti. Osuuskunta kerää rypäleitä alueen tuhansilta pienviljelijöiltä, mikä mahdollistaa ainutlaatuisen skaalan ja laadun tuotannossa. Opimme, miten monimutkainen prosessi aidon samppanjan valmistus on aina rypäleiden käsin poimimisesta pullojen tanssittamiseen saakka. Näin syntyy täydellisiä kuplia!
Vierailun jälkeen on aika nauttia lounasta Épernayssa. Voit kävellä pitkin legendaarista L’Avenue de Champagnea, joka on yksi maailman kuuluisimmista kaduista. Sen varrella sijaitsevat hienoimmat samppanjatalot, kuten Bollinger, Moët & Chandon ja Mercier, vieri vieressä vaikuttavine palatseineen ja syvine viinikellareineen. Ei voi olla vaikuttumatta tunnelmasta, jossa menneiden aikojen eleganssi kohtaa nykyajan luksuksen.
Épernayssa on hyvät mahdollisuudet löytää hurmaava viinibaari, jossa voit nauttia lounaan ja lasillisen paikallista viiniä. Tai voit käydä vanhassa kaupunginosassa ja etsiä pienen bistron, joka houkuttelee maalaispateella tai herkullisella vuohenjuustosalaatilla. Kuvittele istuvasi aurinkoisella terassilla aurinkovarjon alla kädessäsi lasi viileää samppanjaa samalla kun annat maun ja ranskalaisen tunnelman vietellä.
Lounaan jälkeen vierailemme vielä toisessa samppanjatalossa, tällä kertaa Charles Mignonin perheyrityksessä. Kyse on pienehköstä, mutta erittäin arvostetusta samppanjatalosta Épernayssa. Astumme maailmaan, jossa intohimo samppanjaa kohtaan kulkee käsi kädessä sukupolvien ajan eläneiden perinteiden kanssa.
Aloitamme vierailun kierroksella viileissä kellareissa kaupungin alapuolella. Kellarissa on pulloja riveissä kypsymisen eri vaiheissa. Täällä, hämärillä käytävillä, tapahtuu taikoja: hiljaisen ja kärsivällisen prosessin seurauksena jokaiseen pulloon kehittyy moniulotteisia makunyansseja. Ilma on täynnä hiivan ja mineraalien hienovaraista tuoksua, ja kilisevän lasin ääni rikkoo hiljaisuuden, kun kuljemme syvemmälle kellareihin.
Saamme kuulla, kuinka Mignonin perhe osallistuu tuotannon jokaiseen vaiheeseen rypäleiden valinnasta lopulliseen sekoitukseen, josta samppanjan ainutkertainen luonne syntyy. Päätämme kierroksen maistelemalla talon elegantteja kuplia.
Päivän viimeinen kohde on Hautvillers, hurmaava maalaiskylä, jota viinitarhat ympäröivät. Hautvillersissa, joka tunnetaan myös samppanjan kehtona ja munkki Dom Pérignonin kotipaikkana, on viihtyisiä kahviloita ja baareja, joissa voi maistella pienten paikallisten tuottajien samppanjaa. Samppanjan tuottajia on noin 19 000, mikä tarkoittaa, että valtaosa on pientuottajia, jotka myyvät tuotteitaan ”autotallista” ja jotka eivät ole olleet mukana suurissa markkinointikampanjoissa. Täältä saa siis fantastista samppanjaa melko edulliseen hintaan! Meillä on aikaa kävellä kylällä ja käydä vaikka pientuottajan myymälässä tilaamassa muutama pullo samppanjaa kotiin.
Kuplivan päivän jälkeen ajamme takaisin hotellille Reimsissä. Ilta on omaa aikaa. Lähde kävelylle pikku kaduille, joiden varsilla on monia viihtyisiä ravintoloita, ja nauti ranskalaisen bistron tunnelmasta.
(Päivän ajomatka 80 km, ajoaika n. 1 h 15 min.)
Pvä 2
Vierailu samppanjatalossa Épernayssa sekä Hautvillersissä.
Olemme nyt Champagnen seudulla, ja päivä kuluu samppanjan merkeissä. Ajamme kohti Épernayta, jossa Reimsin ohella sijaitsee monta isoa ja kuuluisaa samppanjataloa. Aloitamme päivän vierailemalla Nicolas Feuillatten samppanjatilalla, joka on osa Champagnen alueen suurinta viljelijäosuuskuntaa. Nicolas Feuillatten herkkien ja tyylikkäiden samppanjoiden valmistuksessa perinteisiä menetelmiä lähestytään huippumodernisti. Osuuskunta kerää rypäleitä alueen tuhansilta pienviljelijöiltä, mikä mahdollistaa ainutlaatuisen skaalan ja laadun tuotannossa. Opimme, miten monimutkainen prosessi aidon samppanjan valmistus on aina rypäleiden käsin poimimisesta pullojen tanssittamiseen saakka. Näin syntyy täydellisiä kuplia!
Vierailun jälkeen on aika nauttia lounasta Épernayssa. Voit kävellä pitkin legendaarista L’Avenue de Champagnea, joka on yksi maailman kuuluisimmista kaduista. Sen varrella sijaitsevat hienoimmat samppanjatalot, kuten Bollinger, Moët & Chandon ja Mercier, vieri vieressä vaikuttavine palatseineen ja syvine viinikellareineen. Ei voi olla vaikuttumatta tunnelmasta, jossa menneiden aikojen eleganssi kohtaa nykyajan luksuksen.
Épernayssa on hyvät mahdollisuudet löytää hurmaava viinibaari, jossa voit nauttia lounaan ja lasillisen paikallista viiniä. Tai voit käydä vanhassa kaupunginosassa ja etsiä pienen bistron, joka houkuttelee maalaispateella tai herkullisella vuohenjuustosalaatilla. Kuvittele istuvasi aurinkoisella terassilla aurinkovarjon alla kädessäsi lasi viileää samppanjaa samalla kun annat maun ja ranskalaisen tunnelman vietellä.
Lounaan jälkeen vierailemme vielä toisessa samppanjatalossa, tällä kertaa Charles Mignonin perheyrityksessä. Kyse on pienehköstä, mutta erittäin arvostetusta samppanjatalosta Épernayssa. Astumme maailmaan, jossa intohimo samppanjaa kohtaan kulkee käsi kädessä sukupolvien ajan eläneiden perinteiden kanssa.
Aloitamme vierailun kierroksella viileissä kellareissa kaupungin alapuolella. Kellarissa on pulloja riveissä kypsymisen eri vaiheissa. Täällä, hämärillä käytävillä, tapahtuu taikoja: hiljaisen ja kärsivällisen prosessin seurauksena jokaiseen pulloon kehittyy moniulotteisia makunyansseja. Ilma on täynnä hiivan ja mineraalien hienovaraista tuoksua, ja kilisevän lasin ääni rikkoo hiljaisuuden, kun kuljemme syvemmälle kellareihin.
Saamme kuulla, kuinka Mignonin perhe osallistuu tuotannon jokaiseen vaiheeseen rypäleiden valinnasta lopulliseen sekoitukseen, josta samppanjan ainutkertainen luonne syntyy. Päätämme kierroksen maistelemalla talon elegantteja kuplia.
Päivän viimeinen kohde on Hautvillers, hurmaava maalaiskylä, jota viinitarhat ympäröivät. Hautvillersissa, joka tunnetaan myös samppanjan kehtona ja munkki Dom Pérignonin kotipaikkana, on viihtyisiä kahviloita ja baareja, joissa voi maistella pienten paikallisten tuottajien samppanjaa. Samppanjan tuottajia on noin 19 000, mikä tarkoittaa, että valtaosa on pientuottajia, jotka myyvät tuotteitaan ”autotallista” ja jotka eivät ole olleet mukana suurissa markkinointikampanjoissa. Täältä saa siis fantastista samppanjaa melko edulliseen hintaan! Meillä on aikaa kävellä kylällä ja käydä vaikka pientuottajan myymälässä tilaamassa muutama pullo samppanjaa kotiin.
Kuplivan päivän jälkeen ajamme takaisin hotellille Reimsissä. Ilta on omaa aikaa. Lähde kävelylle pikku kaduille, joiden varsilla on monia viihtyisiä ravintoloita, ja nauti ranskalaisen bistron tunnelmasta.
(Päivän ajomatka 80 km, ajoaika n. 1 h 15 min.)
Poistumme Reimsistä ja suuntaamme etelään kohti maalauksellista Troyesia, joka on varsinainen helmi Seinen varrella. Troyes tunnetaan hyvin säilyneestä historiallisesta keskustastaan. Lähestyessämme kaupunkia kohtaamme mutkaisten katujen labyrintin, jossa seisoo 1500-luvulta peräisin olevia värikkäitä puuristikkorakenteisia taloja vieri vieressä. Nämä talot hurmaavine vinoine kulmineen ja koristeellisine puuosineen kertovat ajasta, jolloin käsityö ja perinne olivat arvossaan. Jokaisella rakennuksella on oma tarinansa. Tuntuu kuin astuisi toiseen aikaan, kun menneisyyden kauneus on huolellisesti säilytetty jokaisessa yksityiskohdassa.
Vanha kaupunginosa uhkuu historiaa. Kävellessämme mukulakivikatuja voimme melkein kuulla kadut kauan sitten täyttäneiden kauppiaiden ja kulkijoiden äänten kaiun. Seinejoella, joka kiemurtelee hitaasti kaupungin läpi, on vuosisatojen ajan ollut tärkeä merkitys Troyesin kehityksessä kaupan keskukseksi. Sen rauhallinen virtaus kutsuu hidastamaan, nauttimaan näkymistä ja antamaan ajatusten virrata veden tahdissa. Troyes sijaitsi Rooman valtakunnan tieverkon risteyskohdassa, mikä näkyy monissa kauniisti entisöidyissä rakennuksissa, jotka kertovat kaupungin merkityksestä menneinä aikoina.
Käytyämme Troyesissa ajamme Parc national de Forêtsin läpi. Se on luonnonkaunis kansallispuisto, jossa on vehreitä metsiä ja runsaasti eläimiä. Seuraavaksi saavumme Dijoniin, Bourgognen pääkaupunkiin, jossa majoitumme ihastuttavaan kolmen tähden hotelliin. Hotelli sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta.
Dijon on kaupunki, joka uhkuu historiaa ja upeaa arkkitehtuuria. Se toimi Burgundin mahtavien herttuoiden asuinpaikkana ja on ranskalaisen gastronomian keskus. Kaupunki tunnetaan parhaiten ikonisesta dijoninsinapista, jonka pitkä historia ulottuu aina keskiaikaan saakka. Tuohon aikaan sinappi tuli tunnetuksi voimakkaasta ja hienostuneesta maustaan, joka lisäsi erottuvan silauksen hienoimpiin ranskalaisiin ruokiin. Sinapin tuotanto virallistettiin Dijonissa 1700-luvulla, mikä teki kaupungista maailman johtavan sinapin valmistajan. Tästä asemasta Dijon nauttii yhä.
Kun kulkee pitkin Dijonin mukulakivikatuja, voi melkein haistaa mausteiset aromit, jotka ovat tehneet kaupungin sinapista niin kuuluisan. Voit käydä tunnetussa Edmond Fallotin kaupassa ja maistella erilaisia sinappimakuja. Kenties löydät uuden suosikin mukaan kotiin!
Illalla nautimme illallisen vanhassa talossa sijaitsevassa ihastuttavassa ravintolassa.
(Päivän ajomatka 330 km, ajoaika n. 3 h 30 min.)
Pvä 3
Reims – Troyes – Dijon. Champagnesta Bourgogneen. Käynti Troyesissa.
Poistumme Reimsistä ja suuntaamme etelään kohti maalauksellista Troyesia, joka on varsinainen helmi Seinen varrella. Troyes tunnetaan hyvin säilyneestä historiallisesta keskustastaan. Lähestyessämme kaupunkia kohtaamme mutkaisten katujen labyrintin, jossa seisoo 1500-luvulta peräisin olevia värikkäitä puuristikkorakenteisia taloja vieri vieressä. Nämä talot hurmaavine vinoine kulmineen ja koristeellisine puuosineen kertovat ajasta, jolloin käsityö ja perinne olivat arvossaan. Jokaisella rakennuksella on oma tarinansa. Tuntuu kuin astuisi toiseen aikaan, kun menneisyyden kauneus on huolellisesti säilytetty jokaisessa yksityiskohdassa.
Vanha kaupunginosa uhkuu historiaa. Kävellessämme mukulakivikatuja voimme melkein kuulla kadut kauan sitten täyttäneiden kauppiaiden ja kulkijoiden äänten kaiun. Seinejoella, joka kiemurtelee hitaasti kaupungin läpi, on vuosisatojen ajan ollut tärkeä merkitys Troyesin kehityksessä kaupan keskukseksi. Sen rauhallinen virtaus kutsuu hidastamaan, nauttimaan näkymistä ja antamaan ajatusten virrata veden tahdissa. Troyes sijaitsi Rooman valtakunnan tieverkon risteyskohdassa, mikä näkyy monissa kauniisti entisöidyissä rakennuksissa, jotka kertovat kaupungin merkityksestä menneinä aikoina.
Käytyämme Troyesissa ajamme Parc national de Forêtsin läpi. Se on luonnonkaunis kansallispuisto, jossa on vehreitä metsiä ja runsaasti eläimiä. Seuraavaksi saavumme Dijoniin, Bourgognen pääkaupunkiin, jossa majoitumme ihastuttavaan kolmen tähden hotelliin. Hotelli sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta.
Dijon on kaupunki, joka uhkuu historiaa ja upeaa arkkitehtuuria. Se toimi Burgundin mahtavien herttuoiden asuinpaikkana ja on ranskalaisen gastronomian keskus. Kaupunki tunnetaan parhaiten ikonisesta dijoninsinapista, jonka pitkä historia ulottuu aina keskiaikaan saakka. Tuohon aikaan sinappi tuli tunnetuksi voimakkaasta ja hienostuneesta maustaan, joka lisäsi erottuvan silauksen hienoimpiin ranskalaisiin ruokiin. Sinapin tuotanto virallistettiin Dijonissa 1700-luvulla, mikä teki kaupungista maailman johtavan sinapin valmistajan. Tästä asemasta Dijon nauttii yhä.
Kun kulkee pitkin Dijonin mukulakivikatuja, voi melkein haistaa mausteiset aromit, jotka ovat tehneet kaupungin sinapista niin kuuluisan. Voit käydä tunnetussa Edmond Fallotin kaupassa ja maistella erilaisia sinappimakuja. Kenties löydät uuden suosikin mukaan kotiin!
Illalla nautimme illallisen vanhassa talossa sijaitsevassa ihastuttavassa ravintolassa.
(Päivän ajomatka 330 km, ajoaika n. 3 h 30 min.)
Tänään tutustumme Dijonin historialliseen keskustaan, jossa käymme mm. vilkkaassa Les Hallesin kauppahallissa, jonka on suunnitellut Gustave Eiffel. Halli on todellinen kulinaarinen paratiisi, jossa kaikki aistit heräävät eloon. Sisään astuessasi huomaat tuoreen, rapean leivän tuoksun. Kermaisten, täydellisiksi kypsytettyjen juustojen aromit houkuttelevat monissa kojuissa. Vasta pyydetyt osterit lepäävät jääpedillä valmiina nautittaviksi sitruunalohkon kanssa, ja päivän saaliista ja parhaista vihanneksista keskustelevien kauppiaiden äänet täyttävät ilman luoden halliin eläväisen ja vilkkaan tunnelman.
Matkanjohtaja vie meidät gastronomiselle kierrokselle värikkäiden kojujen keskelle. Voimme nauttia maistiaisia monista paikallisista erikoisuuksista, joiden maku on runsas ja historia pitkä. On mehukkaita, mausteisia makkaroita, suolaisia oliiveja, vasta avattu osteri ja pala ranskalaista juustoa. Ehkä lusikallinen kuuluisaa dijoninsinappia. Jokainen suullinen on pala Bourgognen kulinaarista perintöä. Les Hallesin autenttisessa ilmapiirissä aistimme Bourgognen rikkaan ruokakulttuurin, joka on kehittynyt vuosisatojen aikana, ja joka on tehnyt Dijonista alueen gastronomisen keskuksen.
Kierroksen jälkeen on aikaa nauttia pieni lounas jossakin hallin ympärillä sijaitsevista monista viehättävistä ravintoloista. Sitten jatkamme seikkailuamme seuraavaan kohteeseen.
Nousemme bussiin, joka kuljettaa meidät lyhyen, mutta vaikuttavan matkan ulos kaupungista maailman ehkä kalleimmalle viinialueelle, Côte d’Oriin. Tämä kapea viinitarhojen kaistale, joka sijaitsee Dijonin ulkolaidalla, tuottaa maailman halutuimpia viinejä. Täällä jokainen viinipisara kantaa seutua määrittävän ainutkertaisen maaperän ja ilmaston leimaa. Ajaessamme seudun läpi voimme lähes aistia historian syvät juuret hedelmällisessä, tummassa maassa ja kumpuilevissa viinitarhoissa, jotka ovat tuottaneet korkealaatuisia viinejä sukupolvien ajan.
Côte d’Or ei ole vain paikka – se on tunne, maku, kokemus ”terroirista” sen puhtaimmassa muodossa. Se, mikä tekee alueesta niin erityisen, on sen mikroilmasto ja maaperän olosuhteet. Yhdessä ne luovat täydelliset olosuhteet maailman kuuluisimpien rypälelajikkeiden viljelylle. Täällä sijaitsevat legendaariset viinitarhat, kuten Romanée-Conti, Aloxe-Corton ja Puligny-Montrachet, jotka kaikki nauttivat arvostusta, jollaista on Bordeaux’n cru-laatuluokituksen parhailla viinitarhoilla.
Toisin kuin Bordeaux’ssa, jossa laatuluokitus perustuu pääasiassa viinitarhan historialliseen maineeseen ja kokoon, Burgundissa luokitusjärjestelmä on ankkuroitunut syvälle itse maaperän laatuun. Burgundissa viinit arvioidaan terroirin – maaperän, ilmaston ja topografian monimutkaisen yhdistelmän – perusteella. Viinitarhan tarkka sijainti on ratkaiseva viinin luokittelussa. Tämä tekee Burgundin laatuluokituksesta dynaamisemman ja todellisemman, sillä se heijastaa suoraan todellisia olosuhteita, jotka vaikuttavat viinin laatuun, eikä perustu vanhentuneeseen arvohierarkiaan, kuten Bordeaux’n cru-järjestelmä. Täällä suurin paino on maaperällä, ei tuottajan nimellä.
Pysähdymme Gevrey-Chambertinissä tai jossakin toisessa pienessä viehättävässä kylässä, jossa voimme hieman katsella ympärillemme. Reippailuhenkiset voivat lähteä matkanjohtajan kanssa pienelle kävelyretkelle viinitarhojen keskelle. Voimme haistaa tuoreen maan tuoksun, huomata auringon lämmön rypäleillä ja saavuttaa syvemmän ymmärryksen siitä, mikä tekee alueesta niin ainutlaatuisen. Leppoisampaa hetkeä kaipaavat voivat etsiä mukavan viinibaarin ja nauttia lasillisen paikallista viiniä, rentoutua ja fiilistellä paikallistunnelmaa.
Illallinen on tänään omavalintainen – mukavia ravintoloita on koko joukko. Kenties L’Bout d’la Ruen ihanat simpukat houkuttelevat, tai joku kauppahallin tienoon monista ravintoloista, joissa valmistetaan paikallisia erikoisuuksia rakkaudella ja kunnioituksella raaka-aineita kohtaan.
(Päivän ajomatka 60 km, ajoaika n. 1 h.)
Pvä 4
Gastronominen kierros Dijonissa ja Côte d’Orin viinialueilla.
Tänään tutustumme Dijonin historialliseen keskustaan, jossa käymme mm. vilkkaassa Les Hallesin kauppahallissa, jonka on suunnitellut Gustave Eiffel. Halli on todellinen kulinaarinen paratiisi, jossa kaikki aistit heräävät eloon. Sisään astuessasi huomaat tuoreen, rapean leivän tuoksun. Kermaisten, täydellisiksi kypsytettyjen juustojen aromit houkuttelevat monissa kojuissa. Vasta pyydetyt osterit lepäävät jääpedillä valmiina nautittaviksi sitruunalohkon kanssa, ja päivän saaliista ja parhaista vihanneksista keskustelevien kauppiaiden äänet täyttävät ilman luoden halliin eläväisen ja vilkkaan tunnelman.
Matkanjohtaja vie meidät gastronomiselle kierrokselle värikkäiden kojujen keskelle. Voimme nauttia maistiaisia monista paikallisista erikoisuuksista, joiden maku on runsas ja historia pitkä. On mehukkaita, mausteisia makkaroita, suolaisia oliiveja, vasta avattu osteri ja pala ranskalaista juustoa. Ehkä lusikallinen kuuluisaa dijoninsinappia. Jokainen suullinen on pala Bourgognen kulinaarista perintöä. Les Hallesin autenttisessa ilmapiirissä aistimme Bourgognen rikkaan ruokakulttuurin, joka on kehittynyt vuosisatojen aikana, ja joka on tehnyt Dijonista alueen gastronomisen keskuksen.
Kierroksen jälkeen on aikaa nauttia pieni lounas jossakin hallin ympärillä sijaitsevista monista viehättävistä ravintoloista. Sitten jatkamme seikkailuamme seuraavaan kohteeseen.
Nousemme bussiin, joka kuljettaa meidät lyhyen, mutta vaikuttavan matkan ulos kaupungista maailman ehkä kalleimmalle viinialueelle, Côte d’Oriin. Tämä kapea viinitarhojen kaistale, joka sijaitsee Dijonin ulkolaidalla, tuottaa maailman halutuimpia viinejä. Täällä jokainen viinipisara kantaa seutua määrittävän ainutkertaisen maaperän ja ilmaston leimaa. Ajaessamme seudun läpi voimme lähes aistia historian syvät juuret hedelmällisessä, tummassa maassa ja kumpuilevissa viinitarhoissa, jotka ovat tuottaneet korkealaatuisia viinejä sukupolvien ajan.
Côte d’Or ei ole vain paikka – se on tunne, maku, kokemus ”terroirista” sen puhtaimmassa muodossa. Se, mikä tekee alueesta niin erityisen, on sen mikroilmasto ja maaperän olosuhteet. Yhdessä ne luovat täydelliset olosuhteet maailman kuuluisimpien rypälelajikkeiden viljelylle. Täällä sijaitsevat legendaariset viinitarhat, kuten Romanée-Conti, Aloxe-Corton ja Puligny-Montrachet, jotka kaikki nauttivat arvostusta, jollaista on Bordeaux’n cru-laatuluokituksen parhailla viinitarhoilla.
Toisin kuin Bordeaux’ssa, jossa laatuluokitus perustuu pääasiassa viinitarhan historialliseen maineeseen ja kokoon, Burgundissa luokitusjärjestelmä on ankkuroitunut syvälle itse maaperän laatuun. Burgundissa viinit arvioidaan terroirin – maaperän, ilmaston ja topografian monimutkaisen yhdistelmän – perusteella. Viinitarhan tarkka sijainti on ratkaiseva viinin luokittelussa. Tämä tekee Burgundin laatuluokituksesta dynaamisemman ja todellisemman, sillä se heijastaa suoraan todellisia olosuhteita, jotka vaikuttavat viinin laatuun, eikä perustu vanhentuneeseen arvohierarkiaan, kuten Bordeaux’n cru-järjestelmä. Täällä suurin paino on maaperällä, ei tuottajan nimellä.
Pysähdymme Gevrey-Chambertinissä tai jossakin toisessa pienessä viehättävässä kylässä, jossa voimme hieman katsella ympärillemme. Reippailuhenkiset voivat lähteä matkanjohtajan kanssa pienelle kävelyretkelle viinitarhojen keskelle. Voimme haistaa tuoreen maan tuoksun, huomata auringon lämmön rypäleillä ja saavuttaa syvemmän ymmärryksen siitä, mikä tekee alueesta niin ainutlaatuisen. Leppoisampaa hetkeä kaipaavat voivat etsiä mukavan viinibaarin ja nauttia lasillisen paikallista viiniä, rentoutua ja fiilistellä paikallistunnelmaa.
Illallinen on tänään omavalintainen – mukavia ravintoloita on koko joukko. Kenties L’Bout d’la Ruen ihanat simpukat houkuttelevat, tai joku kauppahallin tienoon monista ravintoloista, joissa valmistetaan paikallisia erikoisuuksia rakkaudella ja kunnioituksella raaka-aineita kohtaan.
(Päivän ajomatka 60 km, ajoaika n. 1 h.)
Käymme Beaunessa, yhdessä Ranskan merkittävimmistä keskiaikaisista kaupungeista ja Bourgognen viinituotannon keskuksessa. Kaupunki tunnetaan keskiaikaisesta charmistaan. Kun kävelee Beaunen katuja, tuntuu kuin astuisi toiseen aikaan!
Vanha kaupunginmuuri, joka toimi muinoin kilpenä vihollista vastaan, seisoo yhä ylpeänä pystyssä ja muistuttaa meitä monista sukupolvista, jotka ovat suojelleet tätä kaupunkia. Kuljemme pitkin kapeita mukulakivikatuja ja nautimme maalauksellisista julkisivuista, jotka on koristeltu värein ja yksityiskohdin.
Beaunen sydämessä sijaitsee Hôtel-Dieu, keskiajalta peräisin oleva arkkitehtoninen mestariteos, joka on yhä yhtä vaikuttava kuin vuosisatoja sitten. Entinen sairaala, joka perustettiin vuonna 1443, ei ole vain entisaikojen parantamisen ja hoidon muistomerkki, vaan symboloi sitä taiteellista ja kulttuurista rikkautta, joka on leimannut Beaunea läpi aikojen. Sen värikkäät, kuvioidut kattotiilet ja kauniit sisäpihat vangitsevat upeasti Bourgognen historiallisen loiston olemuksen.
Hôtel-Dieun, joka tunnetaan myös nimellä Hospices de Beaune, perusti 1443 Nicolas Rolin, Bourgognen kansleri, ja hänen vaimonsa Guigone de Salins. Hôtel-Dieustä tuli keskiaikainen sairaala köyhille, ja sen rakennuttaminen oli reaktio laajaan nälänhätään ja siitä seuranneisiin sosiaalisiin levottomuuksiin, jotka vaivasivat seutua. Sairaalan toiminta perustui yksityisiin lahjoituksiin erityisesti seudun varakkailta porvareilta. Nunnat pyörittivät sairaalaa, jossa köyhät saivat ilmaista hoitoa. Rakennus kertoo keskiajan sosiaalisista rakenteista ja siitä, miten varakkaat perheet osoittivat hurskauttaan ja anteliaisuuttaan hyväntekeväisyyden kautta.
Kaupungissa sijaitsee myös viinitalo Patriarche, yksi alueen vanhimmista ja arvostetuimmista viinintuottajista. Viinitalon perusti eräs munkki vuonna 1780. Tilaa on sen jälkeen korjattu ja laajennettu voimakkaasti, ja nykyään kellarit kiemurtelevat yli 5 km matkan katujen ja palatsien alla. Näissä viinintuotantoon aikoinaan käytetyissä kellareissa on tuhansia viinipulloja, jotka kypsyvät ihanteellisissa olosuhteissa, jollaiset vain nämä kellarit voivat tarjota.
Vieraillessamme maan alla Patriarchen kellareissa saamme tilaisuuden maistaa joitakin heidän viineistään ja oppia lisää Pinot Noir -rypäleestä, joka hallitsee alueen tuotantoa. Pinot Noir tunnetaan hienovaraisesta makuprofiilista, joka vaihtelee terroirin mukaan. Rypälettä pidetään yhtenä vaativimmista, mikä tekee hyvistä vuosikerroista erityisen haluttuja.
(Päivän ajomatka 90 km, ajoaika n. 1 h 30 min.)
Pvä 5
Bourgogne ja kaunis Beaune. Kaupunkikävely keskiaikaisessa Beaunessa ja viinimaistiaiset.
Käymme Beaunessa, yhdessä Ranskan merkittävimmistä keskiaikaisista kaupungeista ja Bourgognen viinituotannon keskuksessa. Kaupunki tunnetaan keskiaikaisesta charmistaan. Kun kävelee Beaunen katuja, tuntuu kuin astuisi toiseen aikaan!
Vanha kaupunginmuuri, joka toimi muinoin kilpenä vihollista vastaan, seisoo yhä ylpeänä pystyssä ja muistuttaa meitä monista sukupolvista, jotka ovat suojelleet tätä kaupunkia. Kuljemme pitkin kapeita mukulakivikatuja ja nautimme maalauksellisista julkisivuista, jotka on koristeltu värein ja yksityiskohdin.
Beaunen sydämessä sijaitsee Hôtel-Dieu, keskiajalta peräisin oleva arkkitehtoninen mestariteos, joka on yhä yhtä vaikuttava kuin vuosisatoja sitten. Entinen sairaala, joka perustettiin vuonna 1443, ei ole vain entisaikojen parantamisen ja hoidon muistomerkki, vaan symboloi sitä taiteellista ja kulttuurista rikkautta, joka on leimannut Beaunea läpi aikojen. Sen värikkäät, kuvioidut kattotiilet ja kauniit sisäpihat vangitsevat upeasti Bourgognen historiallisen loiston olemuksen.
Hôtel-Dieun, joka tunnetaan myös nimellä Hospices de Beaune, perusti 1443 Nicolas Rolin, Bourgognen kansleri, ja hänen vaimonsa Guigone de Salins. Hôtel-Dieustä tuli keskiaikainen sairaala köyhille, ja sen rakennuttaminen oli reaktio laajaan nälänhätään ja siitä seuranneisiin sosiaalisiin levottomuuksiin, jotka vaivasivat seutua. Sairaalan toiminta perustui yksityisiin lahjoituksiin erityisesti seudun varakkailta porvareilta. Nunnat pyörittivät sairaalaa, jossa köyhät saivat ilmaista hoitoa. Rakennus kertoo keskiajan sosiaalisista rakenteista ja siitä, miten varakkaat perheet osoittivat hurskauttaan ja anteliaisuuttaan hyväntekeväisyyden kautta.
Kaupungissa sijaitsee myös viinitalo Patriarche, yksi alueen vanhimmista ja arvostetuimmista viinintuottajista. Viinitalon perusti eräs munkki vuonna 1780. Tilaa on sen jälkeen korjattu ja laajennettu voimakkaasti, ja nykyään kellarit kiemurtelevat yli 5 km matkan katujen ja palatsien alla. Näissä viinintuotantoon aikoinaan käytetyissä kellareissa on tuhansia viinipulloja, jotka kypsyvät ihanteellisissa olosuhteissa, jollaiset vain nämä kellarit voivat tarjota.
Vieraillessamme maan alla Patriarchen kellareissa saamme tilaisuuden maistaa joitakin heidän viineistään ja oppia lisää Pinot Noir -rypäleestä, joka hallitsee alueen tuotantoa. Pinot Noir tunnetaan hienovaraisesta makuprofiilista, joka vaihtelee terroirin mukaan. Rypälettä pidetään yhtenä vaativimmista, mikä tekee hyvistä vuosikerroista erityisen haluttuja.
(Päivän ajomatka 90 km, ajoaika n. 1 h 30 min.)
Lähdemme Dijonista kohti Pariisia. Ennen kuin saavumme Ranskan pääkaupunkiin, pysähdymme maalauksellisessa Chablis’ssa. Lähestyessämme kaupunkia huomaamme olevamme viinitarhojen ympäröimiä. Viljelyksiä näkyy tien molemmilla puolilla, ja ne ovat kuin kumpuileva viiniköynnösten matto, joka kimaltelee auringossa. Maisemat avautuvat, ja näemme kaupungin, joka sijaitsee idyllisesti hedelmällisten viljelysten ympäröimässä laaksossa.
Chablis tunnetaan kaikkialla maailmassa omaperäisistä valkoviineistään, joita valmistetaan Chardonnay-rypäleestä. Viinit ovat raikkaan tuoreita, mineraalisia ja hapokkaita, mikä on alueen ainutlaatuisen kalkkikivimaaperän ja viileän ilmaston ansiota. Viiniviljelysten maaperä kertoo miljoonien vuosien tarinaa. Viiniköynnösten alla piilottelee merieläinten fossiileja ja ostereiden kuoria ajalta, jolloin alue oli merenpohjaa. Tämä jurakaudelta 150 miljoonaa vuotta sitten peräisin oleva erityinen maaperä ravitsee nyt viiniköynnöksiä. Maaperä yhdessä viileän lämpötilan kanssa tuottaa viinejä, jotka ovat raikkaita ja joissa on vihreän omenan, sitrushedelmien ja valkoisten kukkien aromeja. Samanaikaisesti mineraalisuus antaa viinille lähes suolaisen jälkimaun, jota monet viininystävät arvostavat.
Vierailemme paikallisessa osuuskunnassa ja saamme tilaisuuden maistella alueen ihastuttavia viinejä. Chablis-viinit voidaan jakaa neljään laatuluokkaan: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru ja Chablis Grand Cru. Luokitukset perustuvat erilaisiin maaperiin ja viinitarhojen sijaintiin. Grand cru -viinit ovat parhailta, etelärinteissä sijaitsevilta tarhoilta, sillä siellä kasvaneista rypäleistä syntyvät monitasoisimmat ja täyteläisimmät viinit
Maistelun jälkeen on aikaa nauttia kevyt lounas kaupungissa, jonka läpi virtaa Sereinjoki tuoden paikkaan erityistä charmia. Kaupungin tunnelma heijastaa vanhoja viiniperinteitä, ja viinin merkitys on selvä kaikkialla aina pienistä viinibaareista isoihin linnoihin, joita sijaitsee kaupungin ympäristössä.
Seuraava kohteemme on Auxerre, kaunis kaupunki Yonnejoen varrella. Kaupunkikuvaa hallitsee Saint Germain -katedraali. Vanhakaupunki ja sen hurmaavat puuristikkotalot ja mutkittelevat kadut uhkuvat aitoa ranskalaista tunnelmaa. Pidämme pienen kahvitauon Auxerressa mikäli liikenne ja lentoaikataulu sen mahdollistavat. Sitten jatkamme matkaa kohti Pariisia, josta paluulento lähtee.
(Päivän ajomatka 340 km, ajoaika n. 4 h.)
Pvä 6
Vierailu Chablis’ssa, Auxerressa ja paluulento Pariisista.
Lähdemme Dijonista kohti Pariisia. Ennen kuin saavumme Ranskan pääkaupunkiin, pysähdymme maalauksellisessa Chablis’ssa. Lähestyessämme kaupunkia huomaamme olevamme viinitarhojen ympäröimiä. Viljelyksiä näkyy tien molemmilla puolilla, ja ne ovat kuin kumpuileva viiniköynnösten matto, joka kimaltelee auringossa. Maisemat avautuvat, ja näemme kaupungin, joka sijaitsee idyllisesti hedelmällisten viljelysten ympäröimässä laaksossa.
Chablis tunnetaan kaikkialla maailmassa omaperäisistä valkoviineistään, joita valmistetaan Chardonnay-rypäleestä. Viinit ovat raikkaan tuoreita, mineraalisia ja hapokkaita, mikä on alueen ainutlaatuisen kalkkikivimaaperän ja viileän ilmaston ansiota. Viiniviljelysten maaperä kertoo miljoonien vuosien tarinaa. Viiniköynnösten alla piilottelee merieläinten fossiileja ja ostereiden kuoria ajalta, jolloin alue oli merenpohjaa. Tämä jurakaudelta 150 miljoonaa vuotta sitten peräisin oleva erityinen maaperä ravitsee nyt viiniköynnöksiä. Maaperä yhdessä viileän lämpötilan kanssa tuottaa viinejä, jotka ovat raikkaita ja joissa on vihreän omenan, sitrushedelmien ja valkoisten kukkien aromeja. Samanaikaisesti mineraalisuus antaa viinille lähes suolaisen jälkimaun, jota monet viininystävät arvostavat.
Vierailemme paikallisessa osuuskunnassa ja saamme tilaisuuden maistella alueen ihastuttavia viinejä. Chablis-viinit voidaan jakaa neljään laatuluokkaan: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru ja Chablis Grand Cru. Luokitukset perustuvat erilaisiin maaperiin ja viinitarhojen sijaintiin. Grand cru -viinit ovat parhailta, etelärinteissä sijaitsevilta tarhoilta, sillä siellä kasvaneista rypäleistä syntyvät monitasoisimmat ja täyteläisimmät viinit
Maistelun jälkeen on aikaa nauttia kevyt lounas kaupungissa, jonka läpi virtaa Sereinjoki tuoden paikkaan erityistä charmia. Kaupungin tunnelma heijastaa vanhoja viiniperinteitä, ja viinin merkitys on selvä kaikkialla aina pienistä viinibaareista isoihin linnoihin, joita sijaitsee kaupungin ympäristössä.
Seuraava kohteemme on Auxerre, kaunis kaupunki Yonnejoen varrella. Kaupunkikuvaa hallitsee Saint Germain -katedraali. Vanhakaupunki ja sen hurmaavat puuristikkotalot ja mutkittelevat kadut uhkuvat aitoa ranskalaista tunnelmaa. Pidämme pienen kahvitauon Auxerressa mikäli liikenne ja lentoaikataulu sen mahdollistavat. Sitten jatkamme matkaa kohti Pariisia, josta paluulento lähtee.
(Päivän ajomatka 340 km, ajoaika n. 4 h.)
Ajankohta
Syys 2025
Lok 2025
Hintatiedot
Matkan hinta
Yhden hengen huoneen lisämaksu
Hintaan sisältyy
- Reittilennot Helsinki – Pariisi – Helsinki turistiluokassa
- Majoitus 5 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
- Viisi aamiaista
- Kaksi illallista (pvät 1 ja 4)
- Neljä viinimaistelua (2 x Champagne, 1 x Bourgogne ja 1 x Chablis)
- Gastronominen kierros Dijonissa maistiaisineen
- Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
- Suomalainen matkanjohtaja
- Verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
- Yhden hengen huoneen lisämaksu
- Muut juomat ja ruokailut matkan aikana
Käytännön tietoa
Noudatamme Albatros Travel A/S lisä- ja erityisehtoja ja Yleisiä matkapakettiehtoja, edellytämme että matkustaja on lukenut ehdot.
Suomalainen
Ei
Ei
Euro
Suomalainen
Ei
Ei
Euro
Hotellit, joihin majoitumme Reimsissä ja Dijonissa ovat nykyaikaisia kolmen tähden hotelleja. Hotellit sijaitsevat keskustassa lähellä nähtävyyksiä, ravintoloita ja kahviloita. Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana viimeistään noin viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.
Hyvä tietää
Hotellit, joihin majoitumme Reimsissä ja Dijonissa ovat nykyaikaisia kolmen tähden hotelleja. Hotellit sijaitsevat keskustassa lähellä nähtävyyksiä, ravintoloita ja kahviloita. Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana viimeistään noin viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.